Novi krug prijava za program preduzetništva: “Pokreni svoj IT biznis” - International Burch University
eBridge scaled
International Burch University is the part of eBridge Alliance
July 23, 2020
burch arhitektura sarajevo
International Burch University became a partner in a large cooperation EU project: “B – AIR Art Infinity Radio – Creating sound art for babies, toddlers, and vulnerable groups”
August 11, 2020

Novi krug prijava za program preduzetništva: “Pokreni svoj IT biznis”

comp lab burch 05 12 tiff   56

comp lab burch 05 12 tiff 56

Lokalno partnerstvo za razvoj poduzetništva Centar Sarajevo koje čine Općina Centar, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Internacionalni Burch univerzitet, udruženja CEFE BiH, Bit Alijansa i DVC Solutions d.o.o., pokreću drugi poziv za podršku preduzetništva za mlade u KS: “Pokreni svoj IT biznis”

Projekat EU4Business koji finansira Evropska unija u vrijednosti 15 miliona eura, a realizuju GIZ, UNDP i ILO.omogućio je osnivanje Centra za izvrsnost u poduzetništvu. Za pokretanje minimalno 25 biznisa i podršku u osmišljavanju preko 120 poslovnih ideja u ovim visoko profitnim industrijama Evropska unija je izdvojila oko 250.000 KM.

Nakon prvog javnog poziva mladima u Kantonu Sarajevo da se prijave za učešće u Programu razvoja poduzetničkih poduhvata u oblasti IT i kreativnih industrija, 26 od 83 prijavljene ideje u procesu su treninga i razvoja. Organizatori su zadovoljni i od drugog poziva imaju visoka očekivanja. Prijave se mogu podnijeti u periodu 08.07.2020 – 07.08.2020. godine, popunjavanjem online formulara koji je dostupan na ovom linku. Dodatne informacije i priliku za odgovore na vaša pitanja, možete pronaći ovdje.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je pri promociji prvog konkursa zaključio da su ovakvi projekti od iznimnog značaja, obzirom na uticaj pandemije, tako će i ovoga puta prednost imati ideje čijom realizacijom se može doprinijeti prevazilaženju ekonomskih i drugih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa.

“Ovo je od naročite važnosti imajući uvidu devastirajuće posljedice pandemije COVID-19 virusa, koje očekuju sve pogođene zemlje. Aktivnosti koje su ranije planirane kao osnovica ekonomskog razvoja, u novonastalim okolnostima nažalost postaju dio programa ekonomskog oporavka“,

kazao je dr. Ajnadžić.

Internacionalni Burch Univerzitet kao prvi poduzetnički univerzitet koji preduzetništvo postavlja kao jednu od osnovnih vrijednosti koju kroz edukacijski sistem unaprijeđuje i integriše u svakodnevnicu mladih ljudi, partnerstvo u ovom projektu je shvatio kao idealnu priliku da u cijelokupni process učini još efikasnijim.

“Poduzetništvo predvodi ekonomiju svake zemlje, izazova će uvijek biti, ali znanje nas dovodi do toga da ih spremno dočekamo i na njih odgovorimo rješenjima. Kao prvi poduzetnički univerzitet u Bosni i Hercegovini i regiji, doprinosimo društvu, obrazujući i podstičući mlade ljude, studente, da budu pokretači promjena, pokrenu vlastite biznise i da doprinose ekonomiji Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat je jedan od mnogih u koje smo uključeni, a tako će biti i u narednom periodu, svi s istim ciljem za bolje sutra našeg društva”,

zaključio je Rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof.dr. Mersid Poturak.