Objavljena prva autorska pjesma Burch Music Club-a - International Burch University
Meet our club: SAFE club
March 19, 2021
Kick off meeting: Sarajevo Study – Pandemics and Open Public Space
March 23, 2021

Objavljena prva autorska pjesma Burch Music Club-a

Burch Music Club je osnovan 2019. godine na registraciji klubova, kao zajednička ideja Asima Numića i Armana Habula. Ideja je bila pomoći novim studentima da se lakše snađu u novoj sredini preko kluba gdje se mogu povezati kroz zajedničko interesovanje prema muzici i steći prve fakultetske prijatelje. Klub je imao uspješnu prvu godinu tokom koje su iali brojne nastupne na raznim eventima koji su organizovani na našem kampusu. Kao kruna toga, ističu, bio je večernji nastup za takmičare „Start Me Up High School“ programa, gdje su članovi kluba u nešto više od sat vremena pružili raznovrsan repertoar za sve prisutne.

Klub trenutno broji oko dvadesetak članova, ali nisu svi aktivni. Aktivno jezgro grupe čini deset članova koji planiraju sve aktivnosti dok ostali pomažu po potrebi. Zbog pandemije prošla godina je bila teška za sve muzičare pa tako i za naš muzički klub. Nisu imali prilike za nastupe niti bilo kakve aktivnosti. Međutim dolaskom novih članova dobili su potrenu širinu da aktivnosti mogu prebaciti na online način. Kako nam kažu predstavnici kluba, nedavno su restruktuirali uloge unutar grupe i sad su ujedinjeniji nego ikad prije.

Ova nova dešavanja unutar kluba dala su im podstrek da krenu aktivnije se baviti muzikom te su odlučili napraviti svoju prvu autorsku pjesmu. Željeli su prvobitno sebi, a onda i drugima, pokazati da mogu biti produktivni i u limitiranim uvjetima pa su se odlučili na ovaj veliki poduhvat koji je dosad neviđen na našem univerzitetu.

Sami su radili pjesmu, koristili vlastitu opremu i samo svoj sirovi talenat i iskustvo te su izrazito ponosni na rezultat svog rada.

„Pjesma je nastala tako što smo Nihad (Alpha) i ja sjedili i slušali muziku dok smo rješavali fakultetske obaveze zajedno. Na odmoru, dok smo pričali o aktivnostima kluba, Nihad se “igrao” u FL Studio programu. Tu se rodila prva instrumentalna verzija pjesme. Poslali smo instrumental Saninu (NyCa) koji je prepoznao potencijal i napisao tekst te repovao na Nihadov beat. Vizuelne efekte sam dizajnirao ja i uz malu pomoć Nihada kroz FL Studio dobili smo finalni produkt. Mnogo nam znači da smo na samom startu godine uspjeli realizovati ovu aktivnost. Dobili smo zaista mnogo pohvala, ali nadamo se da će ovo biti naša najgora pjesma u moru novih što će izaći“, rekao nam je Arman Habul, jedan od osnivača ovog kluba.

Njihova prva autorska pjesma premijerno je puštena na YouTube kanalu 21.03.2021. te je izazvala odlične reakcije. Ovaj uspjeh ohrabio ih je za nove poduhvate te su shvativši potencijal kluba odlučii da pokušaju izdati i svoj prvi album u kojem će učešće imati svi članovi kluba. Svako će dati doprinos u onom segmentu u kojem su najbolji, bilo to pjevanje, sviranje, snimanje spota ili produkcija.

„Nadamo se da će album izaći do kraja akademske ili, u ovisnosti od trenutne situacije, do kraja kalendarske godine. Naravno, trebat će tu dosta rada i truda, ali smo u pregovorima sa jednim sarajevskim studiom da dobijemo pomoć, konsultacije i opremu za snimanje. Pjesma “Borba” je snimljena djelomično na kampusu i iz toplih domova, tako da se nadamo da ćemo time podići sve na viši nivo“, dodaje Arman.

Upoznajte autore pjesme

Sanin Bašić – Nyca: tekst i rep, Nihad Šuvalija: montaza Nihad Šuvalija i Arman Habul:  vizuelni efekti i ideja iza beata.

Arman Habul suosnivač je i projekt menadžer Burch Music Cluba. Student je Odsjeka za IT i svira gitaru od svoje 15. godine. Arman trenutno radi kao IT administrator za jednu stranu IT kompaniju, ali u slobodno vrijeme uživa u muzici i grafičkom dizajnu. Također je veliki zaljubljenik u borilačke sportove kojima se bavi od svoje 7. godine. „Uvijek mi je bio cilj pokušati upotpuniti sebe tako što ću drugima pomagati radeći ono što volim, a mislim da sam kroz svoj odabir karijere i hobija dobio savršenu priliku to i ostvariti“, kaže Arman.

Nihad Šuvalija, student je Odsjeka za IT, a muzikom se bavi već nekoliko godina. „Ideja da želim napraviti pjesmu je započela neku vrstu zanimacije i hobija koji je, imam osjećaj, oduvijek i trebao da postane nešto ozbiljno. Da bismo iskreno upoznali sami sebe mislim da trebamo iskoristiti svaku priliku, a meni je muzika otvorila vrata ka tome. Moja osobnost je vrlo znatiželjne prirode a programiranje se perfektno uklapa s tim, tako da, uz muziku, to čini dvije stvari bez kojih ne mogu“, dodaje Nihad.

Sanin Bašić, svima je poznatiji kao NyCa. Dolazi iz Sarajeva, također je student Odsjeka za IT i ima 20 godina. „U slobodno vrijeme bavim se rep muzikom, konkretno mojom najdražom “granom” repa, freestyle-om, to jeste bacanjem rima na licu mjesta. Pobjednik sam Red Bull Raplike, najvećeg državnog takmičenja u freestyle-u i trećeplasirani na regionalnom izdanju. Muzika za mene nikada nije bila cilj da eksponiram sebe i svoj talent, nego da spojim ljude kroz nešto na prvi pogled jednostavno i prelijepo,“ ističe Sanin.

Ovi momci udružili su svoje snage i talente i napravili odličan posao. Njihovu prvu autorsku pjesmu poslušajte putem linka, a mi im želimo još mnogo više uspjeha u budućnosti. Osim albuma u planu im je da pokrenu DJ live sessions na YouTube kanalu, kao i podcast emisiju.

Link: Nyca – Borba