Odlična radionica Posao.ba za IBU studente - International Burch University

Odlična radionica Posao.ba za IBU studente

Predstavnici kompanije Kolektiv d.o.o. (Posao.ba) su na poziv Business Development studentskog kluba (BDC)  pripremili odličnu radionicu za studente Internacionalnog Burch univerziteta (IBU) s ciljem što bolje pripreme za razgovor za posao.

Business Development studentski klub je klub studenata oformljenih ispred Ekonomskog fakulteta Internacionalnog Burch univerziteta koji je do sada organizovao veliki broj značajnih projekata kako za svoj Fakultet tako i za Univerzitet.

Ovog puta pozvali su u goste predstavnike portala Posao.ba da održe radionicu za sve kolege, studente svih odsjeka na teme “Kako napisati CV i motivaciono pismo” i “Kako se pripremiti za razgovor za posao”.

Odlična ekipa sa portala Posao.ba, Erna Saljević- marketing i PR menadžerica, Ines Bašić-regruterka za pronalazak kandidata za posao i Bojan Divčić- brend i marketing menadžer, nesebično su podijelili brojne savjete i trikove kako da se studenti najbolje predstave za prve radne dane. Podstakli su studente da se u toku studija što više angažuju, stiču različite vještine i znanja kako bi za početak u CV mogli upisati određeno  studentsko iskustvo.  Dodali su i da ne budu skromni, te da vješto iskomuniciraju svoje kvalitete.

Istakli su da je bitno da znaju da je CV njihova lična karta za budućeg poslodavca i da treba u tezama da napišu najbitnije, a da im motivaciono pismo služi za širi opis sebe, svojih ambicija, te zašto su oni baš najbolji izbor za određenu poziciju i kompaniju.

Posebno zanimljivo je bilo u drugom dijelu radionice kada su radili simulaciju razgovora za posao, gdje su predstavili razne situacije i pitanja koja studentima mogu biti postavljena na razgovoru.  U okviru toga skrenuli su pažnju studentima da postoje određena pitanja na razgovorima za posao nisu dužni da odgovore, a tiču se diskiminacije. To su npr. pitanja: da li su u vezi, kakav im je bračni status, da li imaju djece, seksualna orijentacija, da li su pripadnici određene političke stranke i sl. Zatim su sa njima podijelili i informaciju da se pripreme za pitanje poslodavca koja finansijska sredstva očekuju. Napomenuli su, vezano za plate, da se obavezno prije odlaska na razgovor informišu na njihovom portalu plata.ba, gdje  imaju informacije o platama za različite pozicije u BiH.

Radionica se završila simulacijama razgovora za posao jedan na jedan, gdje su upravo studenti pojedinačno mogli da postave pitanje i saznaju kako da se što bolje predstave budućim poslodavcima.

Studenti na kraju nisu krili zadovoljstvo što su imali priliku da budu dio radionice, aktivno učestvuju postavljajući pitanja, svjesni da će im upravo ovo znanje koje su stekli itekako služiti kada uskoro budu trebali napraviti pri korak ka stvaranju karijere.