Održan deseti INFIMA zimski kamp za 140 najboljih matematičara i fizičara - International Burch University

Održan deseti INFIMA zimski kamp za 140 najboljih matematičara i fizičara

U organizaciji Međunarodne srednje škole u Sarajevu, održan je deseti INFIMA zimski kamp koji je okupio 140 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola iz oblasti matematike i fizike.  Među učesnicima su bili mladi iz 35 gradova sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

U sklopu šestodnevnog kampa, učesnici su bili podijeljeni u grupe obzirom na starosnu dob, znanje i predmet, a svi su imali priliku slušati predavanja od strane bivših takmičara iz oblasti matematike i fizike, a koji su sada uspješni studenti na bosanskohercegovačim ali i na drugim svjetski priznatim univerzitetima.

“Ovo je bilo odlično iskustvo za mene i moje prijatelje. Ponajprije da se upoznamo, steknemo nove kontakte, ali i da steknemo dosta novog znanja i vrijednih informacija. Ovdje sam upoznala prijatelje iz različitih djelova BiH sa kojima ću se susretati na lokalnim, ali nadam se i na međunarodnim takmičenjima“, istaknula je učesnica iz Tuzle, Jelena Pejić.

Učesnici su svakodnevno, nakon predavanja, radili trosatne testove iz svojih oblasti, čiji su rezultati sumirani, te su na kraju istih odabrani najbolji među najboljima koji su dobili zaslužena priznanja.

“INFIMA kampove održavamo već deset godina sa ciljem podizanja svijesti o važnosti okupljanja mladih intelektualaca, te davanje podrške istima tokom priprema za lokalna i međunarodna takmičenja iz oblasti matematike i fizike. Čini nam zadovoljstvo vidjeti da INFIMA kampovi, koji se održavaju četiri puta godišnje, iz godine u godinu okupljaju sve veći broj mladih ljudi a planovi za naredni period su dovesti i talentirane mlade učesnike i predavače sa područja bivše Jugoslavije“, istakao je gdin Hermin Kapetanović, član Organizacionog Odbora INFIMA zimskog kampa.

Predstavnici organizatora su naglasili da su zadovoljni organizacijom desetog zimskog INFIMA kampa, te da će već u narednim danima početi sa pripremama ljetnog INFIMA kampa koji će se održati u augustu tekuće godine, a sve zainteresirane pozivaju da im se obrate putem INFIMA Facebook stranice.