U Neumu uspješno održan peti jubilarni Forum o domaćoj proizvodnji u organizaciji BDC-a BURCH univerziteta - International Burch University

U Neumu uspješno održan peti jubilarni Forum o domaćoj proizvodnji u organizaciji BDC-a BURCH univerziteta

17058

17058

Ove godine, glavni partner u organizaciji bio je Studentski klub Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla. Tema ovogodišnje panel diskusije bila je „Izvozom do jače ekonomije“. Forum o domaćoj proizvodnji je jedinstvena prilika da se podigne svijest građana, sa akcentom na mlade ljude u Bosni i Hercegovini, o važnosti kupovine domaćih proizvoda, a ovaj put i samom izvozu istih na strano tržište.

O samom uticaju Foruma govore i sponzori i ustanove koje su podržale njegovu realizaciju, a od kojih su neke: Vanjskotrgovinska komora BiH, Kantonalna privredna komora Tuzla, Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“, te Turistička zajednica HNK i opština Neum. Svoju podršku su također pružili prof. dr. Damir Marjanović, rektor Burch univerziteta, i dr. Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koji su u uvodnim obraćanjima istakli značaj ovakvog događaja, a posebno činjenicu da je isti u studentskoj organizaciji. Sponzori koji su pružili podršku organizaciji ovog događaja i time, kako je dr. Bojić napomenuo, pomogli ne samo studentima nego i sebi, su sljedeće kompanije: Zira, Tehnograd Company, Hoše komerc, Vispak, Off Set Tuzla, Jelovica, Netlab Jelab, BH Investment Co, Vegamix te Ljaljić turs.

Kao glavni dio ovogodišnjeg Foruma, održana je panel diskusija na navedenu temu, koju je vodila gospođa Tanja Alavuk, novinarka Al Jazeera Balkans. Panelisti su bili Lejla Pljevljak-Rašidagić (ZIRA Ltd.), Aida Zubčević (Faveda d.o.o.), Nusret Duranović (Herceg d.o.o.) te Azra Sarić (Mistral Technologies). Predstavnici kompanija Zira i Mistral, u suprotnosti sa predstavnicima Hercega i Favede, nastojali su prikazati značaj izvoza u svijetu informacionih tehnologija, koji zapravo predstavlja većinu onoga što IT kompanije u BiH zapravo rade.

U toku diskusije pričalo se kako je za svaku od navedenih kompanija izvoz počeo, šta je potrebno za dobar izvoz, te sa kakvim se izazovima kompanije susreću. Kako je gđa. Sarić izjavila potrebni su prije svega neki bitniji kontakti koji se stiču volontiranjem, te je istakla da je networking jako bitan za svaki posao. Gđa. Pljevljak-Rašidagić je dodala da su potrebni brzina i efikasnost jer u IT-u svima treba nešto jučer, nemaju vremena čekati.

U toku panela gđa. Zubčević, vlasnica Favede, je spomenula kako je na proizvodnju potaklo to što je imala želju stvarati nešto vidljivo a na izvoz činjenica da ne smijemo izvoziti sirovine nego barem djelimično finaliziran proizvod.

Jedan od glavnih zaključaka same diskusije jeste saglasnost svih panelista da tržište u BiH napreduje te će kao takvo nastaviti rasti i poboljšati se u narednim godinama. Jedan od razloga je upravo IT sektor koji sam po sebi nosi veliki potencijal za jačanje BiH ekonomije.  

Internacionalni Burch univerzitet se zahvaljuje Općini Neum te hotelu Sunce na susretljivosti, gostoprimstvu i nesebičnoj podršci ovogodišnjeg Foruma o domaćoj proizvodnji.