Održana promocija knjige “Careve oči- Srebrena česma” Džemaludina Latića - International Burch University

Održana promocija knjige “Careve oči- Srebrena česma” Džemaludina Latića

Dijelom iz pjesme “Jelenče”:

“Prije nego se zora pomolila

Šumama se čuo lavež ljuti

Nekoga su lovci i psi žuti

Potjerali iz majčina krila”

 uvaženi Latić počeo je svoje predavanje.

Prisutnima se obratio u namjeri da im što više približi književnost stavljajući akcenat na poeziju. Autor se prvenstveno fokusirao na samo razumijevanje poezije kao takve pojašnjavajući važnost  lirske slike bez kojih niti bi poezija postojala niti bi je čitatelj mogao razumjeti.

“Sa poezijom trebate biti oprezni. Razna su djela napisana. Poezija je kao sihr, ona vas može začarati i odvesti u drugi svijet..Treba vam ključ koji vam otvara vrata do poezije, taj ključ vam donosim ja, taj ključ su upravo ove lirske slike”, rekao je Latić.

Prisutni su uživali u nastavku pjesme:

“Još kroz san, čusmo jedan pucanj,

a onda nas obvila tišina.

Veljača je, sipi sa visina;

Po staklima suh sjeverac kljuca…”

Nakon čega su student aktivno učestvovali u pronalaženju slika ali i njihovom značenju. Ovom prilikom autor knjige se obratio sa željom da studenti shvate ulogu pisaca te da razgraniče kvalitetno od nekvalitetnog pisanja

“To vam je kao kada dobar slikar želi da naslika Stari most. On ga neće u potpunosti naslikati kao takvog. Na platnu ćete vidjeti ilustraciju mosta s dosta boja ali opet dovoljno jasnu da znate koju priču ona nosi”, rekao je autor knjige “Careve oči-Srebrena česma” Džemaludin Latić.

Predavanje je završeno prigodnim poklonima i zahvalnicom koju je uručio rector BURCH univerziteta, Prof. Dr. Teoman Duman.

Džemaludin Latić je bosanskohercegovački pisac rođen 1957. u Pridvorcima kod Gornjeg Vakufa u srednjoj Bosni. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i Filozofski fakultet (Odsjek jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika, kao i prvi stepen na Odsjeku za filozofiju i svjetsku književnost).

Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za svjetsku književnost), a doktorirao na Fakultetu islamskih nauka 1999. na temu “Stil kur’anskoga izraza”.

Docent je na katedri za tefsir Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, predmet Tefsir (komentar) Kur’ana. Predaje tefsir na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Novom Pazaru, te teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u N. Pazaru.