Odsjek za genetiku i bioinženjering – Savršen spoj, nauke, istraživanja, praktičnog rada i kreativnosti - International Burch University
IBU Cover photo
The seventh issue of our amazing Courier magazine is out!
May 4, 2020
people wearing diy masks 3951619 e1590496961574
MOLEKULARNA DIJAGNOSTIKA SARS-CoV-2 INFEKCIJE
May 8, 2020

Odsjek za genetiku i bioinženjering – Savršen spoj, nauke, istraživanja, praktičnog rada i kreativnosti

burch genetika 4 scaled

burch genetika 4 scaled

Program Odsjeka genetike i bioinžinjeringa na dodiplomskom i postdiplomskom studiju ima jako dobar balans teorije i prakse, gdje su studenti već od prve godine upoznati sa radom u laboratoriji. Svi studenti imaju pristup vrhunskim laboratorijama, koje su opremljene potrebnom aparaturom za izvođenje genetskog kloniranja, ćelijskih kultura, spektrofotometrije, gel elektroforeze, hromatografije, DNK, RNK i proteinske ekstrakcije, purifikacije, kvantifikacije i dr.

Doc. dr. Monia Avdić, šefica Odsjeka za genetiku i bioinžinjering predstavlja ovaj  jedinstveni odsjek u BiH koji studente vodi u svijet nauke, ideja i istraživanja. Već na dodiplomskom studiju uključuju studente u naučno-istraživački rad, koji onda objavljuju radove i učestvuju na konferencijama. Jednostavno rečeno, ovaj Odsjek je savršen spoj, nauke, istraživanja, praktičnog rada i kreativnosti.

Laboratorije svjetskog ranga 

U okviru istraživačkog rada, studenti imaju priliku za rad sa vrhunskim stručnjacima sa područja BiH i regiona, kao i priliku za interakciju i nove spoznaje sa  gostujućim svjetski poznatim profesorima. Studentima je zagarantovano mentorstvo i posvećenost od strane našeg stručnog osoblja od samog početka. 

„Laboratorije su izuzetno dobro opremljene i pariraju laboratorijama sjetskog ranga. Oprema koju posjedujemo u laboratoriji za istraživanja je dostojna istraživačkog centra, a projekti koji su provedeni u tom laboratoriju to potvrđuju. Studenti su slobodni da rade na svojim ličnim projektima uz nadgledanje akademskog osoblja i da se razvijaju u naučnike kakvi oni žele da budu“, ističe doc. dr. Monia Avdić.

Vrhunski stručnjaci prenose znanje studentima

Na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering predaju samo vrhunski i poznati stručnjaci iz BiH i regiona, a neki od njih su: prof. dr. Damir Marjanović, poznati stručnjak za forenzičku genetiku, koji je svoje naučno iskustvo sticao na vrhunskim istraživačkim centrima širom svijeta, prof. dr. Almir Badnjević začetnik biomedicinskog inžinjeringa u BiH i direktor laboratorije za verifikaciju medicinskih uređaja “Verlab”,  prof. dr Lejla Gurbeta Pokvić, prva doktorica biomedicinskog inžinjeringa u BiH, stručnjakinja u polju inspekcije medicinskih uređaja, prof. dr. Amina Kurtović Kozarić, stručnjakinja iz oblasti molekularne genetike i dijgnostike koja je svoje znanje stekla na prestižnim američkim i evropskim univerzitetima, uključujući iskustvo u radu na klinici Johns Hopkins, prof. Enisa Omanović – Mikličanin kao vrhunska stručnjakinja iz polja hemije i nanotehnologije, doc. dr.  Adna Ašić stručnjakinja u oblastima molekularne biologije i bioinformatike te, doc. dr. Larisa Bešić stručnjak u oblasti humane genetike i genetike, prof. dr. Monia Avdić stručnjakinja iz oblasti mikrobiologije i bakterijskih biofilmova i prof. dr. Elnur Tahirović, koji studente uvodi u medicinske koncepte od krucijalnog značaja za genetiku i bioinžinjering. 

Karijere u različitim oblastima

Genetika i bioinžinjering je jedna od najbrže rastućih naučnih disciplina. Jedinstvena kombinacija tradicionalnig metoda i pristupa korištenih u genetici sa inovativnim pristupima bioinžinjeringa, kreiraju jedinstven multidisciplinarni pristup rješavanju raznih medicinskih i naučnih problema. 

“Po završetku dodiplomskog, master i doktorskog studija, studenti mogu da grade karijeru u raznim poljima poput, medicinske dijagnostike, forenzike, agrikulture, hematologije, bioinformatike, prehrambene industrije, farmacije i mnogih drugih, sve u ovisnosti od njihovih ličnih težnji”, ističe doc. dr. Monia Avdić. 

Studenti najviše cijene pristupačnost i otvorenost profesora na Odsjeku zajedno sa izuzetnim kvalitetom teorijske i praktične nastave. 

Na ovom Odsjeku studentima je omogućeno da svoje ideje pretoče u realnost kroz projekte koji se izvode u laboratorijama.

Multidisciplinarni master program

Jedinstvenost master programa na Odsjeku za genetiku i bioinžinjering je  multidisciplinarnost, jer sadrži dva aspekta, nauku i tehnologiju.

“Naime, u okviru master programa naši studenti shvataju teorijske principe temeljnih nauka o životu i istodobno primjenjuju u stvarnom vremenu u laboratoriji i na području njihovih interesa. Također, naši studenti uče kako koristiti ove podatke koji su bili prije složeni u gomile, jer su informacije potrebne za oblikovanje inteligentnih sistema baziranih na mašinskom učenju koji su temelj tehnološke budućnosti”, ističe doc. dr. Monia Avdić.

Ovaj program pruža visokokvalitetne mogućnosti učenja tako da kandidati učinkovito pokažu postignuća na predmetima i modulima tokom studiranja, koja će se kasnije primijeniti u njihovom području rada.“Naš je cilj poticati razvoj vještina neovisnog studija, intelektualne autonomije kao i osjećaja znatiželje, istovremeno potičući predanost cjeloživotnom učenju i  kontinuiranom profesionalnom razvoju”, dodaje doc. dr. Monia Avdić.


Master program dizajniran je za pojedince iz različitih područja, uključujući osnovne nauke (biologiju, genetiku, botaniku), primijenjene nauke (medicina, dijagnostika,
farmacija) kao i inženjerske nauke koje su spremne proširiti svoje vidike, steći osnovna i praktična znanja iz tog područja i ići u korak sa trenutnim svjetskim trendovima. Također, namijenjen je osobama koje su već dio različitih laboratorijskih ili industrijskih timova i žele steći dodatno obrazovanje koje će im pomoći u njihovom radu, kao i za one koji žele napredovati  u svojoj akademskoj karijeri i baviti se naučnim projektima i studijama.