Odsjek za informacione tehnologije – Usvojite kvalitetno znanje za najperspektivnije zanimanje na svijetu - International Burch University
Preuzmite COVID-19 brošuru sa relevantnim informacijama!
April 17, 2020
Odsjek za engleski jezik i književnost predstavlja novi način pristupa u obrazovanju
May 3, 2020

Odsjek za informacione tehnologije – Usvojite kvalitetno znanje za najperspektivnije zanimanje na svijetu

Studenti na Odsjeku za informacione tehnologije Fakulteta za inženjering i prirodne nauke,  uče o posljednim tehnologijama kako bi usvojili znanje za trenutno najperspektivnije zanimanje na svijetu. Velika potražnja za IT stručnjacima dovodi do toga da je studij računarstva jedan od najtraženiji u BiH. Naši studenti uče u savremenim IT laboratorijima u manjim grupama i sa mnogo praktičnog rada, uz posebnu i stalnu podršku vrhunskih profesora.

Doc. dr. Zerina Mašetić šefica Odsjeka za informacione tehnologije daje nam informacije sa odsjeka koji je najtraženiji u BiH: kako prate svjetske trendove u tehnologijama i prezentuju ih studentima, na koji način rade i motivišu studente da prihvate nove izazove, kako prve profesionalne korake studenti mogu steći dok su još na Univerzitetu.

Sticanje znanja u savremenim laboratorijama

Studenti na Odsjeku za informacione tehnologije uče u manjim grupama kroz predavanja i vježbe. Sticanje znanja je orjentisano ka praktičnim rješenjima koje studenti izvode u savremenim IT laboratorijama.

„Studenti, kroz projekte na predmetima rade na rješavanju konkretnih i stvarnih problema u IT svijetu. Svi studenti imaju priliku da budu članovi ogranka International Burch University Student Chapter svjetske asocijacije Association of Computing Machinery i realizuju mnoge aktivnosti od njihovog interesa. IBU ACM, studentski club, im omogućava i da slušaju predavanja eminentnih profesora sa svjetskih univerziteta, poput Stanford univerziteta, gdje smo imali priliku ugostiti profesoricu Jennifer Widom i slušati njena predavanja iz Data Science oblasti“, ističe doc. dr. Zerina Mašetić.

IT odsjek sarađuje i sa Bit Alijansom, udruženjem koje okuplja oko 50 najvećih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, tako da kroz tu saradnju studenti imaju priliku da se predstave kompanijama prije završetka studija.

Studenti u toku studija koriste i Erasmus program razmjene i dodatna znanja stiču na nekom od 29 partnerskih univerziteta sa kojima Burch univerzitet ima dogovorenu saradnju.

Vrhunski profesori koji zapošljavaju studente

Profesori, predavači i asistenti sa IT odsjeka su osobe koje imaju kvalitetno akademskog i stručno iskustvo. Mnogi od njih rade i u IT kompanijama, dok neki imaju i svoje kompanije u univerzitetskom Inkubatoru, što je velika prednost za studente jer oni koji pokažu interes i znanje, svoje prve profesionalne IT korake mogu napraviti upravo u kampusu Univerziteta.

„Profesori na IT odsjeku su developeri, bave se vještačkom inteligencijom i mašinskim učenjem, analizom, obradom i bazama podataka, sigurnosnim mehanizmima na mrežama, blockchain tehnologijom i mnogim drugim najsavremenijim oblastima“, ističe doc. dr. Mašetić.

Svi profesori i asistenti su dostupni studentima za konsultacije svakodnevno u vezi njihovih projekata na predmetima, ali i projekata koje rade samostalno. Ohrabruju ih da uvijek prihvataju nove izazove i na taj način stiču nova znanja, obzirom da se IT industrija jako brzo razvija.

Zaposlenost studenata je 100%

Studenti koji završe dodiplomski studij na Odsjeku za informacione tehnologije na Internacionalnom Burch univerzitetu odmah se mogu i zaposliti. Mogu da biraju da li će da rade kao developeri u IT kompanija ili kao sistemski i mrežni administratori.

„Studenti se zapošljavaju u BiH radeći za domaće IT kompanije ili iz BiH rade za kompanije u drugim zemljama, ili isto tako rade u IT kompanijama u drugim evropskim državama. Neke od kompanija u kojima rade naši trenutni i bivši studenti su: AtlantBH, Tribe OS, System Verification, OSB Engineering, Mistral, Ministry of Programming, Evolt, IPSA Institute, Symphonyi mnoge druge“, dodaje doc. dr. Zerina Mašetić.

Distance Learning master programi

Internacionalni Burch univerzitet, kroz IT odsjek, jedini je univerzitet koji nudi specijalizovane distance learning master programe i to: Data Science program i Internet of Things (IoT) program.

Data Science je relativno nova oblast u Bosni i Hercegovini i jako popularna i Evropi i svijetu.

„Nijedan drugi univerzitet u BiH ne nudi ovako specijalizovan master program koji se u potpunosti realizuje kroz distance learning program. Studentima je omogućeno slušanje video predavanja od kuće, te redovne online konsultacije sa profesorima. Ispiti se realizuju u učionicama i labovima. Pozicije Data Analyst-a i Data Scientist-a se tek otvaraju u IT kompanijama u Bosni i Hercegovini, tako da će potražnja za ovim ekspertima biti posebno izražena u narednom periodu“, ističe doc. dr. Zerina Mašetić, te dodaje kako neki studenti koji su na 2. godini master studija na programu Data Science već obnašaju funkciju Data Scientist-a u IT kompanijama.

IoT program se nudi u saradnji sa Odsjekom za elektrotehniku i u fokus stavlja izradu smart rješenja. Program IoT je djelimično distance learning – 3 predmeta se u potpunosti realizuju u učionici, dok se ostali realizuju kroz slušanje video predavanja van učionice i kroz redovne online konsultacije sa profesorima.

Zadovoljni studenti najbolji su pokazatelji kvalitetno stečenog znanja i iskustva koje nose sa Odsjeka za IT, a svoje pozitivne kritike nisu krili u želji da motivišu i buduće kolege da njihov izbor upravo bude IT.

Ja sam apsolutno oduševljena radom Burch Univerziteta i IT odsjekom. Naučila sam mnogo toga stvari, upoznala mnogo novih ljudi i proširila poznanstva, te imala priliku da učim od profesora i asistenata koji daju sve od sebe da prenesu sve što znaju. Sada mi je drago što sam slušala samo sebe pri izboru fakulteta i izabrala najbolje. Azra Bećirović

Kada sam odabrao IT odsjek, pitao sam se da li sam dovoljno dobar za njega. Profesori i asistenti ovog odsjeka, koji su profesionalci u ovom polju, dokazali su mi da jesam. Svaki korak su bili uz mene,  pomagali mi i pružali mi prilike koje bi rijetko ko dobio. Zbog toga ću im vječno biti zahvalan. Aldin Beriša

Ja sam veoma zadovoljna master programom i silabusom i načinom rada.  Veći akcenat je na projektima, obzirom da najviše i naučimo dok sami nešto pokušavam napraviti. Program je tako osmišljen da, iako kao DL studenti nismo na predavanju, “primorani” smo da naučimo kroz praksu. Lamija Zukić

Ono što mi se od početka sviđa na Burch univerzitetu je transparentnost i odgovornost u radu cjelokupnog osoblja. Također, dopada mi se ovakva organizacija master studija. Sve što je napisano u silabusu predmeta, ispunjeno je. Drago mi je što imam priliku učiti o najnovijim tehnologijama u ovakvom okruženju. Dženan Šašić

Burch Univerzitet, sa svojim pristupačnim i iskusnim profesorima, pružio mi je priliku da se osjećam u dobrim rukama na putu dok gradim svoju IT karijeru. Atmosfera na IT odsjeku je veoma motivirajuća i uz brojne aktivnosti koje Univerzitet pruža mimo predavanja, nemam sumnje da ću do kraja studija steći sve potrebne vještine koje će mi pomoći u budućnosti. Admir Krilašević

IT odsjek na Burchu pruža mnogo mogućnosti i sredstava, kao i podršku za razvoj i rad na vlastitim idejama. Dosta profesora je uvijek dostupno za usmjeravanje i diskusiju, bilo da je riječ o nastavi ili individualnim idejama, što studentima omogućava bolji i kvalitetniji napredak. Arnela Salkić