Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije vas uči razumijevanju i rješavanju kompleksnih političkih odnosa u domaćem i međunarodnom okruženju - International Burch University
Dženan Kovačić:„BCG vakcina bi trebala u arsenal mjera protiv COVID-19“
April 13, 2020
Javni poziv “Pokreni svoj IT biznis!”
April 16, 2020

Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije vas uči razumijevanju i rješavanju kompleksnih političkih odnosa u domaćem i međunarodnom okruženju

Izazovi društava, brojne promjene, nove tehnologije i globalizacija, razumijevanje kompleksnih političkih odnosa u domaćem i međunarodnom okruženju, formulacija vlastitih vrijednosti i stavova je ono što će studenti učiti, analizirati i usvajati na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije.

Prof. dr. Adis Maksić, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije, pojašnjava da studenti na  odsjeku uče i spremaju se za vrijeme u kojem živimo i ono koje tek dolazi.

“To je vrijeme globalizacije novih tehnologija, svijeta oko nas koji se mijenja, koji  utiče na sve sfere života i teško ga je shvatiti ako gledate samo iz ugla vašeg mjesta ili vaše države”, rekao je prof. dr. Adis Maksić, dodajući da je studentima potreban širi pogled, koji prelazi granice država, jedna šira perspektiva i da je odsjek namijenjen upravo tome da studentima pruži širu i potpuniju sliku.

Studenti se osposobljavaju za razumijevanje kompleksnih političkih odnosa

Diplomanti međunarodnih odnosa i evropskih studija se osposobljavaju za razumijevanje kompleksnih političkih odnosa u domaćem i međunarodnom okruženju od kojih zavisi dobrobit građana. Zato su diplomci društvenih nauka privlačni poslodavcima (poput medija, marketinških agencija, državnih i međunarodnih organizacija, političkih partija, nevladinih organizacija i sl.) čiji profit zavisi od razumijevanja društvenih kretanja.

“Što se tiče naše zemlje, ona pokušava da se kreće ka Evropskoj uniji, a na tom putu će se susresti sa mnogim promjenama koje ce uticati na živote svih nas. Da bi shvatili šta sve to znači, trebamo kvalitetne evropske studije, što pruža Odsjek za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta”, istakao je prof. dr. Maksić.

Studiranje društvenih nauka je neophodno svima koji žele ne samo da se prilagođavaju, već i da mijenjaju društva u kojima žive. Studenti koji uspješno završe studij bit će u stanju da odgovore izazovima kompleksne bh, ali i globalne političke zbilje.

Znanje, vještine, pozitivno okruženje i zanimljivo obrazovno putovanje uz internacionalni kadar

Odsjek pruža znanje i vještine, ali i pozitivno okruženje koje je sastavljeno od studenata i profesora koji će napraviti studentima obrazovno putovanje zanimljivim i zabavnim. Studenti se mogu uključiti u Diplomatski klub,  studentski klub koji realizuje značajne projekte i organizuje ekskurzije, posjete, gostujuća predavanja.

Pored toga, Odsjek sarađuje i sa raznim institucijama i organizacijama koje nude mogućnosti prakse koje nakon studija postaju stalno zaposlenje velikom broju studenata. Također, saradnja sa univerzitetima širom Evrope omogućila je studentima da steknu dodatno iskustvo studirajući na srodnim univerzitetima, kroz Erasmus program.

Cilj je osposobiti studente za kritičko razmišljanje kroz prihvatanje sukoba mišljenja kao temeljnog metoda rada u oblasti društvenih nauka.

Studentima se pruža mogućnost da sami formulišu svoje vrijednosti i stavove, umesto da usvajaju tuđe bez kritičkog razmišljanja.

“Studenti se izlažu ne samo tradicionalnim metodama studiranja poput jednosmjernih predavanja profesora, već se nalaze u interaktivnom okruženju uz mnoštvo praktičnog rada, vježbi i simulacija, kao što su simulacije međunarodne politike, debatama i simulacijama suđenja pred međunarodnim sudovima, držanja i pisanja političkih govora i slično”, ističe prof. dr. Maksić.

Odsjek živi međunarodne odnose i kroz biografiju ljudi koji predaju na njemu, a to su profesori iz Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije pa čak i iz Kolumbije.

“Naši profesori su ne samo cijenjeni analitičari i akademci koji su objavili poznate knjige i druge publikacije, već i visoki vojni oficiri, diplomate, pravnici i skupštinski zastupnici.  U njihove specijalizacije spadaju bezbjednost, diplomatija, evropske integracije, etničke politike, a što oni kroz teoriju i praksu prenose studentima”, dodaje prof. dr. Maksić.

Posao u nevladinim  i međunarodnim organizacijama, institucijama vlasti, kompanijama

Kompetitivno poslovno okruženje ne traži samo znanja, nego i vještine za obavljanje nerijetko vrlo kompleksnih poslova, a to je upravo ono što se na Odsjeku pruža studentima.

Nakon završetka studija, studenti se mogu zaposliti u nevladinim organizacijama, institucijama na svim nivoima vlasti, diplomatskom koru,  međunarodnim organizacijama,  akademiji, čak i u privatnom sektoru jer korporacije danas traže ljude koji imaju kompetencije u međunarodnim odnosima. Okruženje kompanija je takvo – postoji potreba za ljudima koji su kompetentni u području npr. međunarodne trgovine, evropskih integracija i sl.

Master studij diplomatije, evropskih integracija, sigurnosti

Studenti studije mogu nastaviti na master programu međunarodnih odnosa uz specijalizovane studije diplomatije, evropskih integracija, sigurnosti, uz maksimalnu posvećenost profesora, kroz praktični rad i mentorstva.

Kreativno, kritičko razmišljanje i artikulisanje kompleksnih i ponekad osjetljivih društveno-političkih tema, bez bojazni od sankcionisanja je rezultat studija na Odsjeku. Studenti se podstiču da promišljaju iz različitih perspektiva, kako bi dobili potpunu i objektivnu sliku svih društveno-političkih fenomena današnjice. Odsjek prepoznaje loše tendencije današnjice i pokušava ih dekonstruisati, zadržavajući historijske vrijednosti, koje su se pokazale neophodnim za svako društvo: bogatstvo izraza, kultura komuniciranja, te sloboda da se o tabuima govori otvoreno i bez predrasuda.