Okrugli sto na temu „Lokalne zajednice i izazovi klimatskih promjena“ - International Burch University

Okrugli sto na temu „Lokalne zajednice i izazovi klimatskih promjena“

7484

7484

Događaju je prisustvovala i ambasadorica Francuske u BiH, NJ.E. Claire Bodonyi, a jedan od govornika bila je i doc. dr. Sanela Klarić sa Odsjeka za arhitekturu na Internacionalnom Burč Univerzitetu. Profesorica Klarić je u svojoj prezentaciji „Novi materijali u izgradnji“ predstavila istraživanje povezano sa lokalnim prirodnim materijalima koji prevladavaju u BiH, a predstavljaju priliku za razvoj čistih tehnologija.

Materijali poput drveta, ovčije vune ili slame su prirodni materijali u BiH koji se ne tretiraju na održiv način i često su predstavljeni kao otpad. Kroz projekte energetske učinkovitosti, koji su veoma popularni u lokalnim zajednicama, bilo bi moguće podržati razvoj poduzeća za proizvodnju izolacionih materijala od ovih lokalnih prirodnih materijala koji koriste dosta manje snage i nemaju loše utjecaje zbog njihovih prirodnih regulacija okruženja i klime.

Ovakvi projekti bi obezbijedili poslove i uravnotežen razvoj BiH, kao i implementaciju projekata zagrijavanja objekata, što bi dalje uticalo na socio-ekonomski razvoj države. Obnovljene ili novoizgrađene zgrade bi postale udobnije i zdravije zbog utjecaja prirodnih materijala na udobnost i prozračnost u zgradama.

Predavanje je jako dobro prihvaćeno, a lokalni predstavnici su prepoznali prilike za razvoj ovih materijala i njihov odnos sa energetskom učinkovitošću.

Okrugli sto na temu „Lokalne zajednice i izazovi klimatskih promjena“

7484

7484