Internacionalni Burch univerzitet : Svakodnevno veličamo slobodu - International Burch University

Internacionalni Burch univerzitet : Svakodnevno veličamo slobodu

Riječ je naravno o prvom OPEN Festu koji je okupio 30 domaćih ali i stranih predavača te nekoliko hiljada učesnika ujedninjenih oko ideje slobode. Cilj festivala jeste dugoročna promocija značaja ekonomskih, političkih i svih ostalih sloboda pojedinaca na prostoru Zapadnog Balkana.

Open Fest je otvoren u Domu mladih u Sarajevu predavanjem rektora Burch univerziteta, prof. dr. Damira Marjanovića, a pored Marjanovića publici su se obratili Tom Palmer, libertarijanski autor i teoretičar, Vit Jedlička, osnivač i predsjednik države Liberland, Sam Bowman, izvršni direktor Adam Smith instituta, Gerald Frost, univerzitetski profesor i nekadašnji savjetnik Margaret Thatcher i brojni drugi govornici.

Domaćin predavanjima Open Festa je i Internacionalni Burch univerzitet u čijem prostoru su održana brojna dodatna predavanja među kojima se ističe predavanje prof. dr. Adise Omerbegović Arapović, prorektorice Internacionalnog Burch univerziteta koja je okupljenim govorila o slobodnom tržištu i garancijama za individualne slobode.

Time su  Sarajevo i Burch univerzitet postali centri liberalne misli kao i domaćini brojnim istaknutim ličnostima koji svojim angažmanom učestvuju u oblikovanju globalne društvene stvarnosti. OPEN fest će se održavati svake godine s ciljem da Sarajevo učini gradom slobode a Bosnu i Hercegovinu državom gdje će se poštovati osnovne slobode pojedinca.