Oproštajno predavanje profesorice Malisse Marie Mahmud - International Burch University

Oproštajno predavanje profesorice Malisse Marie Mahmud

Četvrtak, 21. decembra 2017. godine, gostujuća profesorica sa Odsjeka za engleski jezik i književnost, doc. dr. Malissa Maria Mahmud, održala je predavanje na temu Preispitivanju komunikacijskih stilova i razlika između polova na društvenim mrežama.

Profesorica Malissa je govorila o polnim streotipima i o tome kako određeni polariteti spolnih stereotipa u komunikaciji utvrđuju da su stilovi komunikacije muškaraca i žena temeljno različiti.

Međutim, veoma velika rasprostranjenost društvenih mreža doprinijela je fascinantnom i ključnom preokretu u korištenju riječi, obuhvatajući manje konvencionalne rodno-zasnovane artikulacije i prepoznatljivosti među adolescentima posebno u virtualnom okruženju.

Profesorica je zatim predstavila svoja istraživanja i uzorke postova sa Twittera u kojima je otkrila da muškarci posjeduju i eksponiraju sve četiri osobine stilova komunikacije: agresivni, pasivno-agresivni, pasivni i asertivni. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je istraživanje  otkrilo da oba pola pokazuju pasivno-agresivne i asertivne osobine.

Profesorica Malissa je zatim pitala studente da li misle da su ovi stereotipi i danas relevantni, što je dovelo do različitih odgovora i diskusija u publici. Na kraju predavanja, Assist. Prof. Dr. Amna Brdarević-Čeljo uručila je profesorici zahvalnicu i usmeno joj se zahvalila što je bila gostujuća profesorica na Odsjeku za ELL.