Panel diskusija „Žene u politici“ održana na BURCH Univerzitetu - International Burch University

Panel diskusija „Žene u politici“ održana na BURCH Univerzitetu

Gđa Srna-Bajramović i gđa Ćudić su govorile o ulozi žene u politici, te generalno o važnosti prisustva žena u politici.

“Žene u zakonodavnim tijelima donose nove perspektive, te pozitivno utječu na zakonodavni tok“, prokomentarisala je gđa Ćudić, dok je gđa Srna-Bajramović potvrdila isto s ličnim primjerom o Zakonu o sigurnosti Kantona Sarajevo i slučaju Dženana Memića.

Također su istakle činjenicu da žene podržavaju jedna drugu u parlamentarnom radu i u aktivnostima van parlamenta. Primjer solidarnosti žena je Klub parlamentarki FBiH, koji je „prvi međustranački klub u historiji“ države koji je formiran da radi na poboljšanju žena.

“Mi moramo težiti ka tome da razlika između muškaraca i žena bude neprimjetna“, rekla je gđa Srna-Bajramović, dok je gđa Ćudić komentarisala kako je neophodno brinuti se o socijalno-društvenim pitanjima koji će dovesti do poboljšanja zajednice za sviju nas, uključujući i žene.

“Bitka za ravnopravnost ne završava kada mi žene uđemo u parlament. Naprotiv, mi tek tada se počinjemo boriti da ostanemo tu gdje jesmo i da se naš glas čuje“ pojasnila je gđa Čudić, a gđa Srna-Bajramović se složila.

Kao dio načina obilježavanja Međunarodnog dana žena, sve svečane uloge koje bi inače pripale muškarcima su prebačene na odgovarajuće zamjenice, tako da je čast dodjele certifikata i poklon kesa pripala podpredsjednici Diplomatskog kluba Melisi H. Mehmedović, a uloga moderatorice Mersihi Jaskić i uloga voditeljice Hati Kujraković. Diplomatski klub Burč se ponosi na vrijedne i primjerne članice koje ne samo dižu prosjek ljepote nego i prosjek inteligencije kluba.

Gošće su izrazile visok nivo zadovoljstva sa organizacijom i samim organizatorima, te se raduju sljedećem susretu.

Nakon panel diskusije, gošće i pojedini članovi Diplomatskog kluba su izdvojili vrijeme za druženje i razgovor uz kafu i čaj. Razgovarali su o transformaciji uloge žene u periodu jednog životnog vijeka, o ulozi države pri poboljšavanju uloge žene u društvu, o odnosima između muškaraca i žena u politici, te o drugim temama vezanim za žene u politici.

Gđa Segmedina Srna-Bajramović je zastupnica u Supštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda FBiH, te podpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH.

Gđa Sabina Ćudić je također zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i podpredsjednica Naše stranke.