Pobjednici Burch Start Up High school takmičenja pokretači poduzetništva u BiH - International Burch University
20413
Students Nedima Krndžija and Emir Šogolj on the Student Exchange Program at the University of Leon
January 10, 2020
The Winners of the Burch Start Up High School Competition are the Initiators of Entrepreneurship in BiH
January 10, 2020

Pobjednici Burch Start Up High school takmičenja pokretači poduzetništva u BiH

20415

20415

Smart Home je naziv projekta na osnovu kojeg su Almedin Beganović, Sead Smailagić, Ajdin Ahmetović, Samir Sadiković, Tarik Džambić, Almir Subašić osvojili prvo mjesto na Burch Start Up High school takmičenju 2018. godine.

Učešće na takmičenju ovom timu donijelo je nevjerovatno iskustvo, ali i spoznaju da granice ne postoje ukoliko imate spremnost za učenje, nova znanja i razmjenu iskustava.

„Start up takmičenje donijelo nam je sampouzdanje da uđemo u biznis svijet, koje je tada za nas srednjoškolce bilo nepoznato polje. Kroz radionice i pripreme za takmičenje smo prošli ključne oblasti biznisa. Takmičenje nas je osvijestilo da možemo osnovati svoju kompaniju kroz koju ćemo plasirati proizvode koje osmislimo, da možemo biti lideri, da donosimo promjene i mijenjamo svijet“, istakao je Almedin Beganović jedan od učesnika takmičenja tada, a danas i student prve godine Odsjeka za informacione tehnologije na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Inovativnost je ključna za projekte, to dokazuje i njihov projekat koji je bio pobjednički na StartUp takmičenju, Smart Home, za koji kažu da je danas zastario, jer tehnologija brzo napreduje i proizvodi su lako dostupni. “Smart Home je tada bio nepoznat pojam u našoj zemlji, a cilj je bio da prosječna domaćinstva uvedu u IT svijet. Naprimjer, glavni proizvod bi bio da imate pametnu utičnicu, pa ako se zapitate da li ste isključili peglu ili neki drugi uređaj, da to uradite uz pomoć pametnog telefona “.

Prototip Smart Home-a danas je postavljen u Markerspace-u u Tuzli da ih podsjeća na uspjeh koji su ostvarili na takmičenju, a je bio pokretač za još bolje ideje koje su nastale kasnije, kao što su Makerspace, TeBag, BeWave.

Makerspace je projekat nastao nakon takmičenja i kažu da je proizvod onoga što su naučili na StartUp takmičenju, ali i kroz saradnju sa UN-om.

Makerspace je prostor koji je namijenjen srednjoškolcima, studentima, ali i ostalim građanima koji će međusobno povezujući se realizovati svoju ideju koja rješava određeni problem.

„Vidjeli smo, dolazeći na takmičenja, koliko se prilika pruža mladima u Sarajevu pa smo odlučili sa svojih 17 godina napraviti Makerspace da to isto omogućimo vršnjacima u našem gradu, Tuzli. Želimo im prenijeti znanje koje mi stičemo, i u tome uspijevamo, jer srednjoškolci koje smo mi mentorisali su se prijavili na Burch Start Up takmičenje prošle godine i osvojili 2. i 3. mjesto“, ponosno ističe Almedin.

Kasnije se ideja o Makerspace-u razvila i u drugim gradovima kroz BH Future Fondation, a uskoro će svoj Makerspace prostor otvoriti i na Burch univerzitetu.

Almedin Beganović, Sead Smailagić i Samir Sadiković studenti su Burch univerziteta i u Makerspace-u na Burchu će mentorisati i podržavati ideje srednjoškolaca i kolega studenata, pretvarati ih u start up projekte, pa kasnije i u kompanije.

TraceBrace je njihov najznačajniji projekat sa kojim su pobjedili na Hackathonu u organizaciji UN Woman gdje su napravili SOS narukvicu u cilju spriječavanja nasilja nad ženama i djecom.

TraceBrace je danas kompanija i članica One milion startups, UN-ove SDGs  mreže koja okuplja start-up projekte koji rješavaju probleme širom svijeta.

Sve dosadašnje ideje i projekti imale su za cilj da riješe određeni problem, da doprinesu našoj zajednici ili globalno i u tom smjeru nastavljaju razvijati i ostale projekte koje će nam uskoro predstaviti.

Burch univerzitet će nastaviti podržavati mlade poduzetnike, jer kako su istakli, Burch univerzitet su izabrali za nastavak obrazovanja jer je to jedini poduzetnički Univerzitet u našoj zemlji koji pruža jedinstvenu podršku mladima da budu inovativni, da uče poduzetničke i vještine upravljanja, te ideju razviju u biznis i na kraju otvore kompaniju u univerzitetskom inkubatoru.