Posljednje pripreme IBU tima pred novu akademsku godinu - International Burch University

Posljednje pripreme IBU tima pred novu akademsku godinu

20057

20057

Nova akademska godina samo što nije počela,  a kvalitetna priprema je ključna za uspjeh.

Detaljnim prikazom uspjeha i ostvarenih ciljeva u protekloj godini VD Rektor prof. dr. Mersid Poturak započeo je svoje obraćanje zaposlenicima, a nastavio sa podacima o novoupisanim studentima zaključivši da će ovo biti jedna od najboljih godina za IBU. Pored velikog broja studenata koji svoje obrazovno putovanje započinju na našem Univerzitetu, u posebnom fokusu su zacrtani ciljevi čije ostvarenje će samo potvrditi IBU poziciju i titulu najboljeg privatnog univerziteta u BiH, te prvog poduzetničkog univerziteta.

Pored poduzetničkog duha, razvoj nove strategije za novu akademsku godinu podrazumijeva intenzivan rad na projektima koji će potvrditi, ali i dodatno unaprijediti naučno-istraživački uspjeh našeg Univerziteta. Rektor se posebno osvrnuo na ključna pitanja: šta, kako, zašto-pitanja koja trebaju biti pokretač novih ideja:

“Izvrsnost u obrazovanju, naučno-istraživačkom radu, te inovacijama i poduzetništvu kroz kontinuirano mentorstvo i akademsko i životno usmjeravanje naš je put. Da bismo unaprijedili organizaciju Univerziteta i njegovu tranziciju, potrebno je da unaprijedimo i kontinuirano usavršavamo rad, da nastavimo promociju kreiranja jedne pozitivne priče koja je osnova za poticaj kreativnog, objektivnog i kritičkog razmišljanja i cjeloživotnog učenja kao osnovni model koji primjenjujemo u realizaciji naših ciljeva. Da idemo ispravnim putem potvrđuju generacije studenata koje smo izveli, a narednim generacija dugujemo još bolje jer smo spremni da mijenjamo obrazovanje u BiH uvodeći nove metode učenja kao što je STEM. ˮ

Pred nama su novi ciljevi, izazovi i veliki projekti, radujemo se svemu što dolazi jer će to biti prilika da pomjerimo vlastite granice.

Da je sve zacrtano i ostvarivo ukoliko smo spremni za inovacije, unaprijeđenje znanja, kroz svoje gostujuće i motivacijsko predavanje uposlenicima IBU demonstrirao je dr. Emir Džanić koji ima preko 20 godina iskustva u inovacijama, istraživanju i razvoju, tehnologiji i marketingu.

Kroz povezivanje naprednog društvenog i tehnološkog znanja radi postizanja održivih inovacija kroz otvoren pristup i organizaciju kulturnog upravljanja, dr. Džanić uspješno sarađuje sa privatnim kompanijama, ministarstvima kao konsultant za upravljanje promjenama i inovacijama.

Dr. Džanić je kroz svoje vrlo inspirativno predavanje govorio o bitnosti inovacija u visoko-školskom obrazovanju, istraživanju tehnika i novih ideja koje će unaprijediti interakciju čovjeka i tehnologije. Uzimajući u obzir činjenicu da se svijet razvija mnogo brže i da je pristup tehnologiji mnogo lakši nego ranije, dr.  Džinić je istakao značaj otvorene inovacije i poručio prisutnima: ” Mi trebamo komunicirati u dva pravca. Mislite na budućnost i mogućnosti, a  ne šta je bilo nemoguće jučer. Pređimo na sljedeći nivo komunikacije, budimo otvoreni za nove stvari. Otvorite svoj prozor u vanjski svijet,  udahnite svjež vazduh noviteta i  unaprijeđujte svoju kulturu rada. Naučite kako da promijenite svoju percepciju, uspostavljate nove sisteme, razvijajte se stalno i pravite promjene. Budite izloženi novom, bržem svijetu otvorenih inovacija.”

Zaključio je da je IBU na itekako dobrom putu, te da naši studenti mogu biti sretni u kakvom ukruženju uče.

U narednim danima nastavljaju se pojedinačne aktivnosti pripreme na svim fakultetima i odsjecima koji će spremno dočekati jos jednu generaciju studenata. Akademsko i administrativno osoblje će naredne dane posvetiti detaljnoj organizaciji Dana orijentacije i registracije, biranju mentora koji će voditi nove studente, te predstavljanju aktivnosti i unaprijeđenih kurikuluma za ostale studente.

Timski duh i spremnost za sve što je pred nama pokazana je na team buildingu koji je IBU organizovao za svoje uposlenike. Planinski zrak, šetnje, opuštajuća atmosfera, razmjena ideja i razna takmičenja uz dosta smijeha pozitivno su uticali na sve uposlene koji počinju jos jedno godišnje putovanje sa svojim studentima.