Poznati autor Oxford University Press udžbenika Bill Bowler održao predavanje na BURCH univerzitetu - International Burch University

Poznati autor Oxford University Press udžbenika Bill Bowler održao predavanje na BURCH univerzitetu

1

1

Prvi seminar, pod nazivom „Drama in ELT“ je trajao sat i 15 minuta, nakon čega je uslijedila pauza za kafu te drugi seminar pod nazivom „Debate in ELT“ koji je također trajao sat i 15 minuta. Tokom seminara Bowler je održao teoretski dio predavanja te prešao na praktični dio gdje je uradio desetak radionica sa profesorima.

 Najvažniji i najinteresantniji dio seminara je svakako bio dio kada je prof. Bowler podijelio neke od svojih taktika za dobro predavanje na časovima, a neke od njih su bile da profesori uvijek trebaju ostaviti dovoljno prostora učenicima za razmišljanje, te da ne trebaju sputavati djecu da budu tiha već trebaju raditi na tome da djeca budu glasna i da razmišljaju što više. Također, profesor je dodao da učitelji trebaju podsticati djecu da rade na takav način da će poslije dobiti aplauz i da učitelji trebaju što više hvaliti učenike a ne kritikovati ih pred svima.

 Kraj seminara je obilježen podjelom Oxford University Press certifikata.

 Na pitanje da li je ovo prvi put da posjećuje Sarajevo i ako da, da li može podijeliti svoje impresije, profesor Bowler je odgovorio da je bio u Sarajevu prije 5 godina također na poziv gospodina Mehmeta Akdogana i da je pozitivno impresioniran Sarajevom jer je osoba koja voli historiju a u Sarajevu mu se posebno dojmila Otomanska i Austrougarska arhitektura i gradnja.

 Posebno je istakao progres koji je evidentan u Bosna Sema obrazovnim institucijama, i dodao da je primjetio izgradnju dodatnih škola i pomoćnih objekata, ne samo u Sarajevu već i u drugim gradovima BiH i da ga to raduje. I pored toga, pohvalio je bolju spremnost i primpremljenost kako profesora tako i učenika, i potcrtao da je ovakav progres zaista izvanredan u periodu od samo pet godina.

 ***

 Počasni gost ovog seminara je bio gospodin Bill Bowler, iskusni ELT učitelj  koji je svoje prve kurseve engleskog jezika počeo predavati davne 1983 godine a svoju prvu knjigu je izdao 1990 godine.

 On piše knjige za odrasle, tinejdžere, i mlade koji uče engleski jezik. Tokom godina, g. Bowler je bio ko-autor raznih udžbenika, dopunskih knjiga i knjiga za nastavnike kao što su: Happy Earth and Network i the New Headway Pronunciation Course.Osvojio je dvije English Speaking Union Awards za svoj rad i proputovao je preko 53 zemlje gdje je davao časove, radionice, konferencije i razgovore.