Predstavnici Građevinskog fakulteta na TU BRNO posjetili su BURCH univerzitet - International Burch University

Predstavnici Građevinskog fakulteta na TU BRNO posjetili su BURCH univerzitet

Vanr. Prof. Ing. Jiří Zach, vanr. Prof. Ing. Nikol Žižková, Ing. Petr Novosad sa Tehnološkog fakulteta – Građevinski fakultet, 10. maja 2018. godine, održali su predavanja za 3. godinu studenata Odsjeka za Arhitekturu. Program, koji je otvorio Prof. Ing. Jiří Zach,počeo je u jutarnjim satima predavanjem o zanimljivoj temi: Super termoizolacioni materijali: aktuelni razvoj i primjena u građevinarstvu i industriji.

Poslije kratke pauze, gdje su gostujući profesori prisustvovali ceremoniji otvaranja ICESoS-a u hotelu Hills, vanredni profesor Prof. Ing. Nikol Žižková je održao predavanje o: Polimer-modifikovanim malterima (PMM) – historiji, osobinama, testiranju, izdržljivosti i mikrostrukturi. Nakon izlaganja Prof. Ing. Nikol Žižková, studentima se obratio Ing. Petr Novosad koji je objasnio “Testiranje odabranih agregatnih svojstava, klasifikacije, svojstava i zahtjeva”.

Naši gosti su primijetili pitanja koja su postavili BURCH studenti i nivo učešća i bili prijatno iznenađeni velikim interesovanjem publike. Predavanja su pratili svi učenici 3. Godine, a predavanjima su prisustvovali i doc. Dr. Sanela Klarić i doc. dr. Ahmed El Sayed. Po završetku predavačkog dijela programa, gostujući profesori pridružili su doc. Dr. Ahmedu El Sayed na sastanku sa šefom Odsjeka za arhitekturu doc. dr. Eminom Zejnilović, gdje su razgovarali o zajedničkim interesima između Fakulteta za građevinarstvo TU Brno i Odsjeka za Arhitekturu Internacionalnog BURCH univerziteta. Ideje za buduću saradnju stavljene su na sto, a obe strane su se složile da povećaju zajedničke napore u korist obe institucije.

Dnevni red prvog dana programa na Internacionalnom Burch univerzitetu završen je dugom diskusijom o potencijalnoj saradnji između novoformiranog studijskog programa za građevinarstvo na Burch univerzitetu i Građevinskog fakulteta u TU Brno. Doc. Dr. Ahmed El Sayed je predstavio nastavne programe studijskog programa i metode koje su koristili za pripremu, kao i planirane i dogovorene korake za razvoj studijskog programa. Doc. dr. Sanela Klarić je predstavila ideje o potencijalnoj međunarodnoj saradnji tako što je konkurisala za drugu Erasmus + mobilnost kako za studente, tako i za akademsko osoblje, u kojem bi obe strane imale koristi. Vanr. Prof. Ing. Jiří Zach je objasnio razvojni proces za svoj Fakultet u Češkoj Republici, a našim predstavnicima dao niz savjeta, korak po korak,  koji se odnose na uspostavljanje budućih laboratorija prijavljivanje za profesionalne projekte i međusobnu saradnju sa drugim institucijama. Vanr. Prof. Ing. Nikol Žižková pohvalio je napor koji je napravio doc. dr. Ahmed El Sayed u pripremi nastavnih planova i programa i izjavio da su pripremljeni nastavni planovi i programi izuzetno obećavajući. Ing. Dr Petr Novosad je obećao ponoviti posjetu Burch univerzitetu kako bismo demonstrirali više testova za naše učenike i održali radionicu za sve zainteresovane studente u pripremi mejšavina betona i maltera.

Poslije sastanka na Burch univerzitetu, gosti iz Brna imali su sastanak sa predstavnicima češke ambasade i češke razvojne agencije u BiH. Sastanak je bio veoma obećavajući u pogledu trenutnih i budućih mogućnosti za veću podršku ovoj plodnoj saradnji između dvije institucije.

U petak, 11. maja, gostujući profesori su imali još jedan sastanak sa pomoćnikom doc. dr. Ahmedom El Sayed, gdje su donirali nekoliko materijala za testiranje materijala i objasnili način vođenja testova, kao i provjeru kodeksa Republike Češke za testiranje. Gosti su također posjetili Bio-bazirani studentski paviljon koji je podržao i TU Brno te Češka razvojna agencija. Poslije konstruktivne diskusije dobili smo dosta ideja o budućim mogućnostima pridruživanja radova na ovom jedinstvenom projektu u regionu.

Na kraju ove posjete svi su se složili da nastave saradnju sa Burch univerzitetom, te da grade jaču vezu između Građevinskog fakulteta u Brno i našeg univerziteta.