Profesor Kožljak učesnik Međunarodne konferencije TSD 2020Profesor Kožljak učesnik Međunarodne konferencije TSD 2020 - International Burch University
VIŠE OD 200 UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA UČESTVOVALO NA HOUR OF CODE
December 14, 2020
Projekt SUCCESS – platforma za zaustavljanje odlaska mladih iz zemalja Zapadnog Balkana
December 23, 2020

Profesor Kožljak učesnik Međunarodne konferencije TSD 2020Profesor Kožljak učesnik Međunarodne konferencije TSD 2020

Profesor Alija Kožljak sa Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije bio je učesnik međunarodne konferencije TSD2020 (International Conference Towards Sustainable Development), čiji je domaćin Univerzitet Majke Tereze iz Skoplja.

Na konferenciji je učestvovalo više od 60 učesnika, a profesor Kožljak je govorio u sklopu panela Održivost u socijalnom kontekstu, obrazovanje i ostalo.

Profesor Kožljak je izlagao na temu Međunarodna zajednica mora završiti nedovršen posao u Bosni i Hercegovini, naglašavajući postojeće i eventualne poteškoće i prepreke ka progresu i prosperitetnoj budućnosti Bosne i Hercegovine, ulozi međunarodne zajednice i domaćih činilaca, sa sugestijom mogućih rješenja, koja podrazumijevaju sinhronizovano i odlučno djelovanje vanjskih i unutrašnjih aktera.

„Moguće rješenje trenutne situacije bez sumnje uključuje trenutni i sveobuhvatni angažman međunarodne zajednice sa konkretnim dnevnim redom i ciljevima, uključujući političku i pravnu komponentu. To mora biti sinhronizovani skup odlučnih akcija vanjskih i unutrašnjih aktera sa uspostavljenim mehanizmima odgovornosti. Odgovornost vladajućih struktura prema narodu trenutno ne funkcinše, tako da bi i to trebalo biti posmatrano izvana, bar od strane onih koji su nametnuli ograničeni ustav. Stoga oni također moraju preuzeti odgovornost i sudjelovati u popravljanju istog“, zaključio je profesor Kožljak.