Profesori i studenti BURCH univerziteta sa kolegama Mistrala razvili biofilm klasifikator - International Burch University

Profesori i studenti BURCH univerziteta sa kolegama Mistrala razvili biofilm klasifikator

Ponosni smo da danas možemo pisati da je istraživanje, barem jednog dijela ove opširne tematike privedeno kraju, i to sa odličnim ishodom i rješenjima. Naime, naše marljive kolegice i kolege: emeritus prof. Mirsada Hukić, doc. dr. Lejla Smajlović-Skenderagić, doc. dr. Monia Avdić, prof. dr. Almir Badnjević, kao i naši vrijedni studenti Nermin Đuzić, Osman Hasanić, te kolega i uposlenik firme Mistral, Amel Spahić, razvili su alat za izračun biofilma pod nazivom Biofilm klasifikator. Tačnije, riječ je o lokalno razvijenom alatu koji pojednostavljuje rad naučnika širom svijeta.

Ono što nam je doc. dr. Monia Avdić rekla o mikrobnim biofilmovima i kako ih je opisala, jeste činjenica da su to bakterije koje su do sada smatrane „samotnjacima“ koji samostalno lutaju i „prave belaj“ kada uđu u ljudski organizam. Sva medijska pažnja se posvećuje tzv. „infektivnoj estradi“ poput MRSA, TBC, HIV i slično, a stvarna korist koju imamo od bakterija se potpuno zanemaruje. Naime, površina naše kože, naša crijeva i mnogi drugi dijelovi tijela prekriveni su debelim slojem bakterija koji se naziva mikrobiom. Taj mikrobiom je ključan u očuvanju našeg zdravlja jer „zauzima teritorij zločastima bakterijama“ i onemogućuje im da se prošire.

Doc. dr. Monia Avdić pojasnila je važnost genetike i biofilmova rekavši: “Sve zvuči pozitivno po nas kada pričamo o mikrobiomu međutim, danas postoje brojne infekcije koje su bazirane na biofilmovima i jako ih je teško liječiti. Ključ u tretiranju ovih infekcija jeste u utišavanju signala, odnosno, quorum quenchingu, čime se tim profesora i studenata za istraživanja biofilmova na Burchu bavi. Ovo je jedan od brojnih primjera zašto trebamo nauku, koja može između ostalog i pojasniti kako i na koji način aplicirati antibiotike koje danas možemo naći čak i u mesu zbog dužeg trajanja namirnica. Odgovore na ta pitanja može dati samo nauka koja je daleko od SF-a.“

Da se sve može kad se male ruke slože, dokazuje i objava rješenja pomenutog istraživanja na NCBI (Nacionalni centar za biotehnološke informacije). NCBI je dio Nacionalne medicinske biblioteke SAD-a (National Library of Medicine – NLM), podružnice Nacionalnog instituta za zdravlje (National Institutes of Health – NIH). Ona sadrži niz baza podataka relevantnih za biotehnologiju i biomedicinu i važan je resurs za bioinformatičke alate i usluge.

Naravno, ovdje nije kraj. Dalje se radi na platformi i proširenju primjene rješenja do kojeg su, ujedinjenim snagama došli bosanski stručnjaci, koji su definitivno pokazali spremnost da pomognu globalnoj zajednici. Ovaj zajednički rad i trud dokaz su pravog primjera koji treba slijediti!

Više o biofilm klasifikatoru na linku –>  https://www.biofilmclass.com/