U Akademiji nauka i umjetnosti BiH svečano promovisana knjiga: FORENZIČNA ANALIZA DNA: INTERDISCIPLINARNI PRISTUP - International Burch University

U Akademiji nauka i umjetnosti BiH svečano promovisana knjiga: FORENZIČNA ANALIZA DNA: INTERDISCIPLINARNI PRISTUP

16557

16557

Početkom 2014, pedeset vodećih svjetskih znanstvenika priredilo je knjigu na engleskom jeziku naslova Forensic DNA Application: An Interdisciplinary Perspective za vodeću svjetsku nakladu CRC Press Book. Urednici tog izdanja su bili prof. dr. Dragan Primorac i prof. dr. Moses Schanfield, a jedan od koautora prva dva poglavlja, zajedno sa urednicima, bio je i prof. dr. Damir Marjanović. S obzirom na veliki uspjeh koji je ova knjiga postigla na internacionalnom planu, vodeća regionalna znanstvena zaklada Školska knjiga iz Hrvatske odlučila je da izda i njen prevod za područje regiona na hrvatskom jeziku. U prevodu je sudjelovalo 30 vodećih regionalnih znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, a urednici tog izdanja su profesor Primorac i professor Marjanović.

Bosanskohercegovački znanstvenici su dali značajan doprinos u objavljivanju obje knjige. Naime, u originalnom djelu na engleskom jeziku profesor Marjanović je bio angažiran kao koautor dva poglavlja, dok je u regionalnom izdanju ujedno sa prof. Primorcem bio i urednik prevoda. Pored toga, u objavljivanju prijevoda u timu od 30 znanstvenika iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH sudjelovali su asistenti Odsjeka za genetiku i bioinženjerstvo sa Internacionalnog Burch Univerziteta magistri Adna Ašić, Larisa Bešić i Elma Ferić, te magistar Imer Muhović, kao i dr. sc Belma Kalamujić s Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju i dr. sc Lejla Mulahasanović, priznata bh znanstvenica u Njemačkoj. Bitno je napomenuti da je prijevod knjige objavila  najjača znanstvena izdavačka kuća u Hrvatskoj, Školska knjiga.

Uvodnu riječ na predstavljanju je pored istaknutog profesorskog tima držao i mr. sc. Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i dr. sc. Ante Žužul, predsjednik nadzornog odbora Školske knjige.

Knjigu je dodatno predstavila istaknuta članica Akademije nauka i umjetnosti BiH i redovni član Europske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. Mirsada Hukić, ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova BiH Aljoša Čampara, ministar Federalnog ministarstva zdravstva BiH doc. dr. Vjekoslav Mandić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Borislav Petrović, rektor International Burch University prof. dr. Damir Marjanović, i znanstveni suradnik Instituta za antropologiju Republike Hrvatske te predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti SAD, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina te profesor na sveučilištima Penn State i New Haven SAD, te na sveučilištima u Splitu, Osjeku i Rijeci Republika Hrvatska, prof. dr. Dragan Primorac.