Sedam godina od pokretanja presude – gospoda Sejdić-Finci na BURCH univerzitetu - International Burch University

Sedam godina od pokretanja presude – gospoda Sejdić-Finci na BURCH univerzitetu

16378

16378

Osnovna tema razgovora sa studentima Burch univerziteta jeste borba za ravnopravnost svih nacionalnosti, uključujući i nacionalne manjine u bosansko-hercegovačkom, tranzicijskom, neravnopravnom sistemu. Po mišljenu studenata i članova Burch diplomatskog kluba ne postoje usmjereniji i kompetentniji građani koji bi mogli razgovarati o ovoj temi do pojedinaca iz neravnopravnih zajednica, a koje predstavljaju i u čije ime danas glasno govore gospodin Sejdić i Amb. Finci.

“Ljudima treba objasniti šta je BiH konkretno uradila na osnovu implementacije ove presude, bolje rečeno šta je ova država pokušavala da uradi kako bi izbjegla implementaciju presude. Na kraju je bitno to koliko je važno, prije dobijanja kandidatskog statusa za EU, implementirati ovu presudu, jer bez toga nema kandidatskog statusa, niti izbora 2018. koji su za našu zemlju iznimno bitni, jer ne možemo dozvoliti da BiH ne prođe kroz demokratski izborni proces u narednom periodu“, istakao je Amb. Finci.

Gospodin Sejdić i Amb. Finci imali su dinamičan razgovor sa članovima Burch Diplomatskog kluba kao i sa svim drugim studentima koji su do posljednjeg mjesta ispunili konferencijsku salu Burch univerziteta.

“Još davne 2006. godine sam pokrenuo tužbu protiv BiH, zbog mišljenja da je Ustav BiH diskriminatoran kao i zbog Izbornog Zakona u BiH. Sedam godina nakon toga naša država još uvijek nema modus niti ideju kako riješiti problem sprovođenja presude. Kao prvo, ideje nema jer je sva priča oko provedbe presude izmještena van institucija BiH. Drugo, definitivno smo u nedostatku stručnjaka za Međunarodno javno pravo u BiH. U ime ove presude često istupaju i govore lideri političkih stranaka koji su daleko od pravnih nauka i tematike. Treća stvar je direktno uplitanje Europske Komisije u implementaciju ove presude. Nakon svega i nakon sedam godina čekanja, moram Vam reći da nisam optimista kada je riječ o provođenju ove presude, čak sam možda i pesimista koji najintenzivnije govori o ovome“, rekao je gospodin Sejdić Dervo.