Na Burch univerzitetu održan naučno stručni simpozij kojim su uspješno povezane tehnologije budućnosti i industrija - International Burch University

Na Burch univerzitetu održan naučno stručni simpozij kojim su uspješno povezane tehnologije budućnosti i industrija

Na naučno stručnom simpoziju učestvovao je veliki broj studenata i profesora Internacionalnog Burch univerziteta sa istaknutim predavačima iz regiona i svijeta među kojima su bili uvaženi prof. dr. Inoue Yuji, predsjedavajući Instituta za informacije i tehnologije Toyota centra Co. Ltd. te prof. dr. Fumiyuki  Adachi sa Tohoku Univerziteta iz Japana.  Među istaknutim stručnjacima našao se i prof. dr. Bamidele Adebisi sa Univerziteta Metropolitan u Manchesteru, Dejan Vukobratić sa Univerziteta iz Novog Sada te Haris Gačanin i Almin Hasandić iz Bosne i Hercegovine.

Profesor Internacionalnog Burch univerziteta Jasmin Kevrić, izrazio je veliko zadovoljstvo odzivom studenata te kolega profesora i stručnjaka koji su odlučili da posjete Burch te podijele svoje znanje sa studentima.

„Naš cilj je bio dovesti vrhunske eksperte iz oblasti bežične (wireless) tehnologija, koji su nam prenijeli svoja iskustva iz prakse. Naši govornici su danas govorili o onome što se danas dešava u Toyota naučnim institutima te su spomenuta ona naučna dostignuća o kojima se tek polemiše u državama poput Amerike. Govorilo se i o tome šta nas zapravo čeka kada govorimo o automobilskoj industriji, te o trendovima wireless tehnologija kao i o pametnim načinima i skladištenjima energije i korištenju 5G wireless telekomunikacijske mreže. Razgovaralo se neizostavno i o startupima i njihovom razvoju u BiH dok je kruna današnjeg druženja definitivno bio panel u kojem smo spominjali vezu između tehnologije i industrije“  kazao je prof.  dr. Kevrić

Profesor Univerziteta Metropolitan iz Mančestera Bamidele Adebisi,   istakao je kako je ovaj događaj od velikog značaja za razvoj nauke u BiH, te za internacionalni Burch univerzitet kojeg akademska zajednica u svijetu ali i studenti prepoznaju kao lidera.

„S ponosom moram istači da sam već drugi put u BiH te da je mnogo toga napredovalo u odnosu na moju posljednju posjetu. Ovdje sam kako bi dao maksimum znanja studentima Burch univerziteta koji će u narednom periodu, siguran sam, postati lideri u svojim naučnim oblastima u ovom regionu ali i svijetu. Tu sam s kolegama iz Japana i truditi ćemo se da mladim ljudima u Bih poklonimo dio sebe, dio svog znanja te da ostavimo jak utisak na one ljude koji žele učiti i saznati još više.“

Posebnu pažnju studenata i profesora izazvalo je predavanje predsjedavajućeg Instituta za informacije i tehnologije Toyote iz Japana prof. dr. Inoue Yuji koji je studentima govorio o kompjuterizaciji na četiri točka.

„Ja sam već stariji profesor, bližim se svojoj sedamdesetoj godini ali sam i dalje sanjar. Svoju naučnu karijeru sam započeo davne 1973. godine u Japanu i tada sam bio istraživač u laboratoriji u kojoj smo se bavili razvojem komunikacijskih tehnologija. Već tada smo u Japanu smo razgovarali o razvoju digitalnih komunikacija iako su tada sve komunikacije bile analogne. Moj posao mi je omogućio da realizujem svoje snove te da na kraju oživim svoj san.  Nakon 34 godine provedene u razvoju digitalnih komunikacija postao sam jedan od predsjednika Instituta za razvoj tehnologija Toyote. Naš osnovni cilj danas jeste kako da integrišemo informacione tehnologije i telekomunikacije sa automobilima. No to je bio samo početak, danas radimo na tome ne samo da povežemo ljude nego i na konceptu koji će digitalno povezati automobile“ , naglasio je profesor Yuji.