Snaga otvorenog prostora kao platforma znanja za studente arhitekture - International Burch University

Snaga otvorenog prostora kao platforma znanja za studente arhitekture

17471

17471

Od 2006. godine prostor su napustile vojne jedinice te je u potpunosti predat civilnim vlastima. Dio prostora kampusa je predat te je na tom prostoru izgrađena Američka Ambasada. No veći dio  prostora bivše kasarne je ipak postao dijelom kampusa Univerziteta u Sarajevu koji je ujedno i savršena lokacija za dalji razvoj studentskog života unutar tog prostora.

„Projekat „Snaga otvorenog prostora“ je kruna saradnje sa master programom za arhitekturu koji se odvija u Njemačkoj,  koji na radionice ovog tipa dovode svoje studentice i studente. Na našu sreću ovaj put imamo 40 studenata iz Njemačke koji danas slušaju radionicu na Burch univerzitetu. Uz gostujuće studente na ovim radionciama su prisutni i naši studenti, čiji je odziv značajan tim više što je tema promatranja upravo kampus Univerziteta u Sarajevu. Cilj studentskog promatranja jeste struktura kampusa te raspored objekata unutar kampusa. Primaran cilj jeste otvaranje kampusa prema vanjskom svijetu, te načini njegove integracije koji bi zadržali studente unutar samog prostora ali razmišljajući o trenutnom kontekstu grada koji ima svoje prednosti i mane“, istakla je prorektorica za pitanja naučno-istraživačkog rada i međuuniverzitetsku saradnju doc. dr. Sanela Klarić, ujedno i profesorica na Odsjeku za arhitekturu.

Projekat „Snaga otvorenog prostora“ udružuje snage studentica i studenata koji dolaze iz inostarstva a bave se temama prostornog uređenja, arhitekture i planiranja kao i snage domaćih studenata koji svojim znanjem pomažu u diskusijama. Samim tim stvara se atmosfera u kojoj i gosti i domaćini unapređuju svoje znanje i iskustvo te isto primjenjuju unutar prostora kojeg poznaju kao otvoreni prostor“, rekla je Jasmina Sinanović, PR Internacionalnog Burch univerziteta.  

„Radionica u saradnji Burch univerziteta, Šumarskog fakulteta – Sarajevo i IMLA programa iz Njemačke održava se tri godine zaredom. Kroz ove zajedničke aktivnosti univerziteti su uspostavili uspješnu radnu saradnju koja jača obrazovni program na Odsjeku, a također pomaže i studentima da se profesionalno razvijaju. Ovogodišnja radionica se bavi veoma interesantnim ali i izazovnim dijelom grada, jer ima tragove najvažnijih historijskih slojeva Sarajeva: razvoj prvih javnih zgrada tokom austrougarske vladavine, vojne kasarne izgrađene u socijalističkom periodu, ali i kontraverzna savremena arhitektonska dešavanja koja su se dogodila u toj oblasti u proteklih nekoliko godina. Zbog toga, Odsjek za arhitekturu očekuje vidjeti predložena rješenja za korištenje univerzitetskog master plan kampusa, a želi uspjeh svim učesnicima“, rekla je doc. dr. Emina Zejnilović, šefica Odsjeka za arhitekturu na Internacionalnom Burch univerzitetu.