START-UP YOUR PASSION: Matin Kamenica odradio praksu na jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu - International Burch University
IMG 7942 e1609947500588
Projekt SUCCESS – platforma za zaustavljanje odlaska mladih iz zemalja Zapadnog Balkana
December 23, 2020
Kulin Initiative
Our professors became members of the Kulin Initiative
December 28, 2020

START-UP YOUR PASSION: Matin Kamenica odradio praksu na jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu

DSC 0583 scaled e1609947475696

DSC 0583 scaled e1609947475696

Matin Kamenica, student na Odsjeku za Elektrotehniku IBU imao je priliku odraditi svoju studentsku praksu na jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu, EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) u Švicarskoj. EPFL na svjetskoj listi najboljih univerziteta zauzima visoko 14. mjesto. Osim velikog značaja za njegov profesionalni razvoj, ovo je bilo i zanimljivo kulturološko iskustvo ističe Matin.

“Moja praksa na EPFL-u je trajala dva mjeseca. Radio sam u DESL (Distributed Electrical Systems Laboratory) laboratoriji i blisko surađivao sa profesorom Mariom Paoloneom na temi “Razvoj i implementacija sistematske platforme za izdvajanje i spašavanje podataka iz BESS-a (Battery Energy Storage System) of 720 kVA / 560 kWh.” Ova praksa nije mi ponudila samo znanje o BESS sistemima, već i najbolji mogući prikaz rada distributivne mreže i kako se njom upravlja. Ovo je bila nevjerovatna prilika za mene, a za ta dva mjeseca, osim profesionalnog razvoja, mnogo sam naučio i o Švicarskoj, njenoj kulturi i ljudima. Ovo iskustvo koje sam stekao tamo imalo je veliki uticaj na mene”, dodaje.

Praksu, kaže, nije bilo teško dobiti uz podršku koju je imao od roditelja i profesora sa Internacionalnog Burch univerziteta. Znanje koje je usvojio ovdje pomoglo mu je da uspješno završi svoj zadatak na EPFL-u.

“Zahvaljujući  profesorima na IBU koji su uvijek podržavali laboratorijske aktivnosti, imao sam priliku da razvijem svoje teorijske i praktične vještine i uvjeren sam da su mi one i praksa u laboratoriji EPFL-DESL pružile izvrsno znanje koje ću primijeniti na budućim studijama. Sljedeći korak u mojim studijama je apliciranje na M.Sc program koji će mi otvoriti mnoge mogućnosti za moj profesionalni rast i pripremiće me za budućeg lidera, u slučaju da se odlučim slijediti akademski put nastavljajući doktorat ili u slučaju da se odlučim za ulazak u industrijski sektor“, rekao nam je Matin.

Brojne mogućnosti otvorile su mu se kroz studiranje na Internacionalnom Burch univerzitetu te ističe kako je upravo IBU bio pravi izbor zbog kvaliteta obrazovanja koji nudi:

„IBU ide u korak sa vremenom, a to se upravo vidi kroz savremene laboratorije koje nudi svim svojim studentima. Upravo iz ovih razloga bi preporučio ovaj fakultet svim mladim ljudima koji žele najbolje za svoje obrazovanje i svoju struku.“ 

Savremeni sistem obrazovanja usmjeren na primjenu saznanja u praksi, multikulturalnost koja je zastupljena na fakultetu i mogućnost studiranja na engleskom jeziku su Matina opredijelili za IBU, a on usješno koristi sve šanse koje mu se nude kako bi ostvario svoje ciljeve i usavršio svoje obrazovanje. Čestitamo Matinu na poduzetnosti i želimo mu da i dalje uspješno gradi svoju budućnost.