START-UP YOUR PASSION: DINA OSMANOVIĆ POSTIŽE IZVRSNOST PRI SVAKOM KORAKU - International Burch University
EPLAN Workshop page 001
USPJEŠNO ODRŽANA EPLAN ELECTRIC P8 RADIONICA NA IBU
November 30, 2020
Poziv za stručnu praksu u Raiffeisen banci
December 7, 2020

START-UP YOUR PASSION: DINA OSMANOVIĆ POSTIŽE IZVRSNOST PRI SVAKOM KORAKU

128805140 687797821875000 3782887017337417729 n

128805140 687797821875000 3782887017337417729 n

Dina Osmanović nedavno je dobila značajnu stipendiju kroz program stipendiranja koji vodi Vlada Savezne Republike Njemačke. Deutschlandstipendium se ogleda u finansijskoj podršci talentiranim i ambicioznim studentima, a maksimalan broj stipendija koji se dodjeljuje jednom univerzitetu je 1.5% od broja studenata tog univerziteta. Dina je bila u tih 1.5%.

Njena priča počinje u rodnoj Kalesiji gdje je završila srednju školu u isto vrijeme baveći se aktivizmom i sudjelujući u brojnim seminarima. Oduvijek je bila poduzetna u svojim nastojanjima da ostvari više i dostigne maksimum. Upravo zato je Internacionalni Burch univerzitet bio njen izbor.

„Uz bezuslovnu podršku mog razrednog, Edina Lokmića, proglašena sam učenicom generacije MSŠ Kalesija, što mi je otvorilo vrata ka studijama na jednom od najboljih univerziteta u Bosni i Hercegovini, Internacionalnom Burch univerzitetu. Na IBU upisujem Odsjek za Genetiku i bionženjering i završavam ga odbranom teze “RNA markers in forensic sciences” sa ocjenom 10. Nakon toga upisujem master program Molecular Life Sciences na Friedrich Schiller Univerzitetu u Jeni gdje trenutno radim master tezu na Univerzitetskoj klinici u Jeni, Institut za Humanu genetiku“, objašnjava Dina Osmanović.

Uspjeh duguje svojoj posvećnosti i predanom radu, ali i prilikama za profesionalno usavršavanje koju je dobila kroz studij na IBU. Za vrijeme provedeno na IBU Dina kaže da je bilo predivno iskustvo, tu je upoznala brojne prijatelje, ali i dobila potrebnu podršku za uspjeh:

„Mislim da se iskustvo koje studenti mogu steći na IBU ne može mjeriti ni sa jednim drugim univerzitetom u Bosni i Hercegovini. Većina profesora je jako susretljiva, mnogi su nas gledali kao svoju djecu i motivisali nas da budemo što bolji u onome što radimo. Ovdje zaista moram da spomenem profesoricu Moniu Avdić koja je imala sluha za svaku našu ideju i koja nam je nesebično prenosila svoje znanje. Ona je zaista osoba koje se rado sjetim kada razmišljam o vremenu provedenom na Burchu. Generalno, Burch Univerzitet je zaista na jednom zavidnom nivou u regionu kada je riječ o odnosu profesor-student pa čak i administracija-student. Ono što je još značajno napomenuti jeste da IBU pruža mogućnost studentima da napreduju i u vannastavnim aktivnostima. Sama sam bila uključena u par projekata na Burchu i bez ikakvih problema sam primljena na Master studij, upravo zahvaljujući tome što sam iza sebe imala i to iskustvo.“

Dina je nakon završetka studija na IBU uspješno primljena na master studij na Friedrich Schiller Univerzitetu. Tamo svoje dane većinom provodi na klinici posvećena svojim eksperimentima. Nerijetko i vikende provodi u laboratoriju. Ali to je put koji je izabrala i sretna je zbog toga. Genetika je uzbudljiva oblast koja se iz dana u dan razvija sve više i više, poručuje Dina.

„Toliko toga znamo, ali je ispred nas jedan neistraženi okean i toliko je toga još za otkriti i naučiti. Jedna jako dinamično oblast u kojoj nema mirovanja i upravo zbog toga je jako zanimljivo. Što se tiče upisivanja genetike na Burchu, očekujte jako lijepu, pozitivnu atmosferu za učenje i rad. Također bih savjetovala svim studentima koji planiraju ući u vode genetike pa čak i biologije da prvo prouče zakone naše države i iskustva prethodnih studenata. Nažalost, ova oblast je nedovoljno cijenjena u Bosni i Hercegovini i ja sam duboko razočarana u cijeli sistem koji bi trebao da se bavi statusom biologa u BiH, gdje spadaju naravno i genetičari. Što se tiče odlaska u inostranstvo, ove nauke su jedne od najcjenjenijih i mogućnosti za napredak su bezbrojne. Studij genetike na IBU pruža jako dobru podlogu za nastavak daljeg školovanja i srdačno bih preporučila svim budućim studentima da ulože svoje vrijeme u izgradnju svoje karijere“, naglašava Dina.

Kada su u pitanju planovi za budućnost još uvijek nije sigurna u kojem će smjeru krenuti njen put, da li putem akademije ili industrije. Mogućnosti za PhD u Njemačkoj su beskonačne i uslovi za studente su više nego odlični, dodaje Dina. Dokazuje to i stipendija koju je nedavno dobila i na koju je izuzetno ponosna. I mi smo ponosni na nju, a kojim god putem krene, ne sumnjamo da će je pratiti uspjeh.