U Sarajevu promovisano najznačajnije naučno djelo forenzične genetike - International Burch University

U Sarajevu promovisano najznačajnije naučno djelo forenzične genetike

Nekoliko bosanskohercegovačkih naučnika su dali značajan dodatni doprinos u objavljivanju ove knjige. Među njima su  prof. dr. Tamer Bego, profesor i prodekan na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te prof. dr. Almir Badnjević, vodeći ekspert iz oblasti bioinžinjerstva u BiH. Dr. Badnjević je ujedno redovni profesor na Internacionalnom Burch univerzitetu i vlasnik kompanije Verlab. Osim njih i rektor Internationacionalnog BURCH univerziteta prof. dr. Damir Marjanović, naučni saradnik Instituta za antropologiju Republike Hrvatske i predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke nauke SAD-a.

Prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, profesor na univerzitetima Penn State i New Haven SAD, te na univerzitetima u Splitu, Osijeku i Rijeci,  je izjavio:

„Gledajući sve kroz šta smo prošli od devedesetih godina, kada smo pokrenuli jedan cijeli novi proces, a to je forenzička genetika, čini me sretnim vidjeti da nakon 27 godina dobijamo jednu izvrsnu knjigu koja je s ovih prostora, a pisana je na engleskom jeziku. Ova knjiga praktično obuhvata sve, od analize mjesta događaja, analize DNA koja ulazi u laboratoriji. Radi se o genomskoj DNA. Ovo znači da ova knjiga ima jednu ogromnu snagu ne samo u području genetike, nego za policiju, doktore, pravnike i za sve one koje žele vidjeti istinu. Ova knjiga je prvenstveno za one koji se žele upoznati sa snagom forenzičke genetike i time kakve su njene mogućnosti“, ovom prilikom je istakao prof. dr. Dragan Primorac.

Jedan od autora prof. dr. Damir Marjanović smatra da će ova knjiga dodatno obogatiti naučnu literaturu te će mladim ljudima ponuditi širok spektar vještina i znanja iz oblasti genetičke nauke.

„Svi mi volimo vlastita djela, međutim, ova knjiga sa sobom nosi posebnu težinu iz više razloga. Prva stvar je što je ova knjiga nastavak zajedničke saradnje jedne grupe autora. Ovo je naravno i knjiga koju smo već 2015. godine promovisali na bosanskom jeziku i sada je ona unaprijeđena, te smo s novim autorima osvježili neka njena poglavlja. Moram malo neskromno reći da ova knjiga trenutno na tržištu BiH, Evrope i svijeta predstavlja najmoderniji izraz iz oblasti forenzičke genetike. Međutim, ono čime se zaista ponosim jeste, što su na izradi knjige radili i mladi naučnici, zapravo petnaest njih, primarno mojih studenata sa kojima sam timski završavao ovu knjigu“, izjavio je jedan od autora knjige, prof. dr. Damir Marjanović.

Prof. dr. Tamer Bego i prof. dr. Almir Badnjević su istakli bitnost ovog naučnog djela za Bosnu i Hercegovinu, koja je dugo vremena bila vodeća u oblasti forenzičke genetike.

Ovo je zaista veliki dan za Bosnu i Hercegovinu i za čitav svijet jer je upravo danas u Sarajevu promivisana jedna od najznačajnijih knjiga iz oblasti forenzičke genetike. Ova knjiga, naravno, ima dobru teorijsku osnovu ali opisuje i metode primjene. U knjizi se mogu naći informacije o novim markerima koji se koriste u forenzičkoj analizi. Zapravo, ovo je jedan vrlo kvalitetan udžbenik napisan na engleskom jeziku koji će služiti profesorima, istraživačima i studentima u čitavom svijetu“, istakao je profesor Bego.

Knjigu vrhunskog kvaliteta kojoj sigurno slijedi svjetska promocija, prokomentarisao je i profesor Internacionalnog BURCH univerziteta, prof. dr. Almir Badnjević:

Imao sam čast promovisati ovu knjigu koja je od izuzetnog značaja za forenzičku nauku u svijetu. Ova knjiga je bitnija tim više što se u njoj objedinjava višedecenijsko iskustvo urednika, autora i koautora. Zbog toga ne čudi da su se svjetske izdavačke kuće već zainteresovale za ovo izdanje, a preko njih  ćemo i globalizirati rad ovih izuzetno stručnih ljudi“.