Učimo engleski kroz zabavu na Internacionalnom Burch univerzitetu - International Burch University

Učimo engleski kroz zabavu na Internacionalnom Burch univerzitetu

Ceremonija otvaranja je uveličana govorom rektora Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Damira Marjanovića, koji je rekao da je mnogo ponosan na ove mlade ljude koji su spremni pokazati svoje znanje, sposobnosti i kreativnost. Također je dodao da su učenici koji su odlučili da se takmiče dosta hrabri i da su kao takvi najbolji predstavnici svojih srednjih škola.

Srednje škole koje su učestvovale u takmičenju „Let’s Enjoy English” su Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, Srednjoškolski centar u Hadžićima, Prva bošnjačka gimnazija, 4. gimnazija Ilidža, Srednja ugostiteljsko-turistička škola i Srednja ekonomska škola.

Prvi dio takmičenja je bio kviz koji je obuhvatao pitanja iz općeg znanja engleskog jezika, tačnije gramatiku i vokabular na B2 nivou prema Zajedničkom europskom referentnom okviru, i pitanja o autorima i poznatim djelima iz britanske i američke književnosti. Osim toga kviz je uključivao i pitanja o britanskoj i američkoj kulturi, muzici i popularnim glumcima i filmovima. Studenti su odgovarali na pitanja iz 7 različitih kategorija i pokazali su izvrsno znanje. Međutim, samo jedan tim je odnio pobjedničku nagradu. 1. mjesto osvojili su učenici David Jeremić i Amar Memić iz Srednje ugostiteljsko-turističke škole, a drugo i treće mjesto su zauzeli učenici iz Srednje ekonomske škole i 4. Gimnazije.

Nakon kviza je uslijedilo takmičenje u spelovanju (“Spelling Bee”), koje se sastojalo od tri kruga. Težina riječi se mijenjala tokom svakog kruga, pri čemu se prvi krug sastojao od riječi na srednjem (B1) nivou, a završni krug od riječi na naprednom (C1) nivou. Prvo mjesto osvojio je student David Jeremić iz Srednje ugostiteljsko-turističke škole, a drugo i treće mjesto pripalo je učenicima iz Srednjoškolskog centra u Hadžićima i Prve bošnjačke gimnazije.

U završnoj svečanosti, dekan Edukacijskog fakulteta Internacionalnog Burch univerziteta, doc. dr. Senad Bećirović, uručio je zahvalnice i mali znak pažnje srednjim školama koje su učestvovale u takmičenju. Učenici su pored certifikata dobili i vrijedne nagrade.

Organizatori sa Odsjeka za engleski jezik i književnost su vrlo zadovoljni takmičenjem i pokazanim znanjem učenika, te su počeli s pripremama takmičenja za sljedeću godinu.