Uspješno završen Socijalni dan na IBU - International Burch University

Uspješno završen Socijalni dan na IBU

Socijalni dan je projekat u saradnji sa Asocijacijom Srednjoškolaca u BiH (ASUBiH)  koji, na jedan dan, učenicima daje priliku da zamjene školske klupe radnim mjestima. Na ovaj način srednjoškolci dobivaju uvid kako prolazi jedan radni dan. Stiču i svoje prvo „radno iskustvo“, a pruža im se prilika  i da teorijsko znanje, koje stiču u školi, napokon primjene u praksi. Ovaj projekat nudi im i mogućnost da odlaskom na određeno radno mjesto donesu odluku čime se žele baviti u budućnosti.

Ove godine IBU su posjetili učenici iz Gimnazije Obala, Srednje mašinsko tehničke škole i Elektrotehničke škole. Učenici su dobili priliku da jedan radni dan provedu sa uposlenicima IBU-a, u službama: Marketing i PR Office, IT centar , Genetičkoj laboratoriji, te u Burch Startup Inkubatoru u kompanijama Freund i TribeOS.

Učenici su po vlastitom odabiru dobili mogućnost da nauče nešto više o marketingu i promociji, web dizajnu i programiranju, genetici i bioinžinjeringu, elektronici i informacionim tehnologijama.

 „Ovaj dan na IBU nam je omogućio da proširimo svoje znanje o marketingu, te steknemo iskustvo koje će zapošljavanje u budućnosti učiniti lakšim. Zahvalni smo uposlenicima Marketing službe sa kojima smo proveli dan jer su obavili odličan posao i upoznali nas sa svojim aktivnostima, dali priliku da učestvujemo i ovaj tekst koji čitate je naš rad. Jako korisno, ali i zabavno je prošao naš prvi radni dan „ istakle su učenice Gimnazije Obala, Emina Husić i Ella Alihodžić.

Hena Čalkić i Ajla Ćivić učenice Gimnazije Obala, koje su svoj radni dan provele u genetičkoj laboratoriji, danas su shvatile čime žele da se bave u budućnosti. Genetika i rad u laboratoriji će biti njihov poziv.

,,Socijalni dan je sjajna prilika za mlade ljude koji se mogu upoznati sa novim poslovnim izazovima. Zainteresovane smo za IT sektor, i sretne smo što smo mogle primijeniti znanje stečeno u srednjoj školi u oblasti softverskog inžinjeringa. Uposlenici IT sektora koji rade u TribeOS Start Up kompaniji su nas ljubazni dočekali i detaljno objasnili način rada. Hvala IBU na ovom divnom iskustvuˮ, ističu učenice iz Gimnazije Obala, Amina Kodžaga i Amina Ožegović.

 Dva učenika iz Srednje mašinsko tehničke škole Maid Mešanović i Arijan Gojak imali su priliku da svoj radni dan provedu u Startup kompaniji Freund rekavši:,, Naš radni dan je protekao u usvajanju novih informacija. Profesor koji je ujedno i suvlasnik kompanije nas je upoznao sa načinom rada firme, proizvodima koji su zastupljeni na međunarodnom tržištu. Najznačnije od svega bio je praktični dio u kojem smo povezivali diodu sa otpornikom, spajali na struju. Osim toga, naučili smo kako izraditi web stranicu i koristiti je za plasiranje proizvoda u javnost.  Socijalni dan je odlična prilika za obavljanje prakse i vrlo smo sretni što smo bili dio ovog projekta na IBU”.

Dorijan Komšić, koji je svoj radni dan proveo u IT centru, rekao je : ,, Smatram da je ovo bilo pametno iskorišteno vrijeme i da sam naučio mnogo toga. Sve čestitke IBU timovima na jako dobroj organizaciji, profesionalnosti i ljubaznom dočeku.”

Internacionalni Burch univerzitet je uspješno ispratio još jedan Socijalni dan u organizaciji sa ASuBiH, naši timovi su sretni što su prenosli znanje mladim i  ambicioznim osobama koji su pokazali veliki interes i inicijativu da usvoje nova znanja i steknu novo iskustvo.

Vidimo se sljedeće godine.