Završen Peti međunarodni studentski simpozij na Burch univerzitetu - International Burch University

Završen Peti međunarodni studentski simpozij na Burch univerzitetu

Događaj kojeg je organizovao Fakultet za edukaciju i humanističke nauke na Internacionalnom Burch univerzitetu u saradnji sa Britanskim savjetom i Studentskim parlamentom Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevo je doveo neka od značajnijih imena koja se vežu za multidisciplinarne teme u humanističkim, društvenim i prirodnim naukama poput prof dr. Marije Fernandez Raga  i prof. dr. Joesea Antonia Resines Gordaliza koji su okupljenima govorili o korištenju edukacionih platfomi u obrazovanju.

Govornici i panelisti su uživali veliku pažnju prisutnih učesnika i dali im uistinu korisne savjete i preporuke kako da razviju svoj potencijal u pravcu rada na multidisciplinarnim temama i razvoju humanističkih nauka.

Fakultet za edukaciju i humanističke nauke Internacionalnog Burch univerziteta iza sebe ima uspješno organizirana četiri simpozija pa je Peti međunarodni studentski simpozij kruna njihovog rada zbog mulidiscilinarne orijentacije i uske povezanosti sa veoma raznolikim temama u oblasti humanističkih, društvenih i prirodnih nauka.

Prof. dr. Damir Marjanović, rektor na Internacionalnom Burch univerzitetu, ovom prilikom je izjavio:„ Sada gledam u vas, buduće naučnike, buduće lidere i nadam se da gledam u generaciju koja će znati pronaći prave riječi za ovu zemlju i generacije koje dolaze. Mi na Burch univerzitetu želimo da budemo drugačiji, želimo da budemo univerzitet za studente a ne za profesore. Zbog toga se posebno zahvaljujem našem Studentskom parlamentu, kao i Britanskom savjetu te svim našim studentima i profesorima koji prisustvuju ovom događaju. Danas odlučujete da postanete novi naučnici, novi lideri te prepoznati građani BiH koju ćete vi učiniti boljom“.

Prof. dr. Senad Bećirović, dekan na Fakulteta za edukaciju i humanističke nauke Burch univerziteta također je istakao: „Dok posmatram vas, publiku, ovog jutra, neminovno osjećam nadu i ponos stoga što vidim toliko mladih i inspirativnih istraživača i budućih akademika u našim redovima. Veoma sam sretan što su nam se danas pridružili studenti iz cijele Bosne i Hercegovine koji su se ovdje okupili da predstave svoj rad, zasnuju neka nova prijateljstva  i usavrše se na putu svog ličnog i profesionalnog razvoja“.

Samir Avdibegović, predstavnik Britanskog savjeta posebno je istakao: “Želim izraziti zahvnost Internacionalnom Burch univerzitetu na bliskoj saradnji koju imamo i siguran sam da će događaji poput ovoga na obostrano zadovoljstvo i radost dodatno osnažiti naše veze. Moram reći da ćemo i u narednom periodu održavati jake partnerske i prijateljske veze sa Internacionalnim Burch univerzitetom“.

Cjelodnevni program simpozija uključivao je dvije sesije, na kojima su učesnici publici predstavljali svoje radove i postere i odgovarali na postavljena pitanja. Ceremonija zatvaranja simpozija je bila obilježena sjajnom izvedbom  predstave ‘Among Friends and Clutter’ autorice Lindsay Price koju je organizovala Helen O’Grady akademija u Sarajevu pod mentorstvom gđ. Arme Tanović, a također je bila upotpunjena ceremonijom dodjele certifikata. Svi posjetitelji su izrazili zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom ovog događaja.