19.06.2024

3 min read

Kreativ Fest: Inspirativno okupljanje mladih vizuelnih umjetnika

Kreativ Fest: Inspirativno okupljanje mladih vizuelnih umjetnika

Drugi po redu studentski festival vizuelnih umjetnosti Kreativ uspješno je sproveden na kampusu Internacionalnog Burch univerziteta. Festival organizuju studenti i profesori odsjeka za Grafički dizajn i multimediju (GDM) ovog univerziteta. Kroz interaktivne aktivnosti i inspirativnu prezentaciju studentskih radova, Kreativ Fest radi na osnaživanju lokalne kreativne industrije, pružajući platformu mladim umjetnicima da izraze svoju kreativnost i stvaralački duh.

 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=oWDc6lC380U

 

Festival je uključivao širok spektar događaja, uključujući godišnju multimedijalnu izložbu studentskih radova, projekcije kratkih studentskih filmova, performanse, radionice i predavanja. Posjetitelji su imali priliku da istraže različite aspekte vizuelne umjetnosti i direktno komuniciraju sa istaknutim umjetnicima.

 

“Među studentima postoji velika želja sa zajedničkim i međusobnim učenjem, a tamo gdje postoji želja - svakako da se pronađe i način. Sretni smo i ponosni što Kreativ postepeno postaje platforma za mlade umjetnike, mjesto gdje mogu potražiti podršku u sprovedbi svih svojih ideja i zamisli te koje će biti prva stepenica ka njihovom ulasku u jako kompetativnu kreativnu industriju. Zaista vjerujemo da svakog izlagača sa naše ovogodišnje multimedijalne izložbe čeka bogata i raznovrsna karijera”, ističu iz organizacionog tima Festivala.

 

Ove godine palicu umjetničke direktorice Kreativ Festivala preuzima studentica Tea Hlavaček:

 

“Čast mi je i veliko zadovoljstvo što sam odabrana za ovogodišnju  umjetničku direktoricu Kreativ festivala. Ovo je bio važan korak u mom osobnom i umjetničkom razvoju. Nakon predanog rada i suradnje s timovima studenata (čitajte prijateljima), uvjerena sam da smo postigli izuzetan rezultat. Ovogodišnjim vizualnim identitetom festivala, otvorili smo još više mogućnosti za daljnji kreativni razvoj u godinama i Kreativcima koji dolaze”, rekla je Tea.

 

Tokom tri dana trajanja Festivala, studenti i ljubitelji vizuelnih umjetnosti su uživali u učenju i radu sa vrhunskim stručnjacima. O zanimljivim temama slušali smo od istaknutog i nagrađivanog fotografa Ziyaha Gafića, grafičkog dizajnera i copywritera Harisa Jusovića te umjetnika, animatora i kreatora video-igara Ivana Ramadana. Pored predavanja, učesnici su mogli prisustvovati i izuzetno zanimljivim radionicama sa profesoricom Cat Norman Tahirović, profesorom Shabab Yar Khan i njegovim Shakespeare Drama Clubom Univerziteta u Sarajevu, te Omarom Čolakovićem Giver-om. Oni su im pružili neprocjenjivo praktično iskustvo kroz medije analogne fotografije, teatra i audio-produkcije.

 

Zahvaljujemo se svim učesnicima, posjetiteljima i prijateljima koji su podržali našu viziju podsticanja kreativnosti i umjetničkog izraza među mladim umjetnicima.

 

Kreativ je studentski festival vizuelnih umjetnosti usmjeren ka ujedinjenju studenata kroz njihove vještine i talente. Kroz kulturni i edukativni program kreiramo prilike za prepoznavanje studenata kao mladih umjetnika i značajnih karika u razvoju kulture i kreativne industrije. Festival nastaje na inicijativu profesora sa Odsjeka za Grafički dizajn i multimediju na Internacionalnom Burch univerzitetu a organizuju ga studenti skupa sa profesorima ovog odsjeka.

 

CREDITS:

FOTO: Amina Alić, Ergin Adrović, Lejla Mujaković

 

VIDEO RECAP

KAMERA: Dženan Đopa, Ammar Marić

MONTAŽA: Dženan Đopa 

Chatbot Avatar